Protestna šetnja za očuvanje Apoteke Novi Sad

Protestna šetnja za očuvanje Apoteke Novi Sad

Zbog loše poslovne i finansijske situacije koja ozbiljno dovodi u pitanje sudbinu Apoteke Novi Sad, zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi organizuju protestni skup u sredu, 15. juna, kaže se u saopštenju koje je stiglo na adresu naše redakcije.

Učesnici protestnog skupa okupiće se u 11 časova ispred centralne apoteke "Bulevar", na adresi Bulevar Mihajla Pupina br. 7. Mirnom protestnom šetnjom kroz Ulicu Modene učesnici će se uputiti ka Gradskoj kući, ispred koje će se zadržati do 12 časova.

Kako se navodi u saopštenju, zaposleni u Apoteci Novi Sad i građani već mesecima osećaju posledice poslovanja u otežanim uslovima, jer Apoteka nije u mogućnosti da svojim pacijentima obezbedi najosnovniju potrebu – lekove. Grad Novi Sad kao osnivač Apoteke Novi Sad godinama unazad upozoravan je na poteškoće u poslovanju. Uprkos tome nastala je situacija da je zbog nagomilanog duga dovedeno u pitanje očuvanje i održavanje zdravlja naših sugrađana. Pacijenti, koji su godinama sa punim i opravdanim poverenjem dolazili po stručne savete i svoju terapiju, sada iz naših apoteka odlaze praznih ruku. Police su prazne, bez lekova, dugovi veliki, a stanje nesigurnosti i neizvesnosti postali su svakodnevnica zaposlenih.

- Apoteka Novi Sad najveća je apotekarska ustanova u Vojvodini sa tradicijom od skoro 300 godina. Sa 230 zaposlenih i mrežom od 34 apoteke dostupni smo pacijentima i u najudaljenijim delovima grada. Kod nas se neguje tradicija poverenja i kvaliteta. Naš kadar je profesionalan, stručan i informisan. Međutim, sticajem spoljašnjih uticaja i okolnosti struka već duži niz godina kontinuirano trpi urušavanja po mnogim osnovama. Takođe, svesni smo i činjenice da je poslovanje naše Ustanove usko povezano sa nezavidnim položajem svih državnih apoteka – poručuju organizatori skupa.

Apoteka Novi Sad ne finansira se iz budžetskih sredstava, već iz propisane marže od 12%, koja je tržišno neodrživa. Dodatni ugrožavajući faktori su: spore procedure snabdevanja preko tendera, neravnopravna tržišna utakmica, nepostojanje adekvatne regulative u oblasti apotekarstva, i dr.

U saopštenju se posebno naglašava da ovaj protestni skup nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, već je, isključivo i samo, izraz zabrinutosti zaposlenih za sudbinu i opstanak ove Ustanove. Organizatori protesta zahtevaju da Grad Novi Sad, koji kao osnivač Apoteke prati i obezbeđuje njeno zakonito funkcionisanje, podrži njihove interese i interese građana.

- Mi, pre svega, želimo da radimo u normalnim profesionalnim uslovima i tako obezbedimo sigurnost, kako za zaposlene, tako, podjednako, i za pacijente, te da zajedno očuvamo tradiciju, ugled i kvalitet apotekarske prakse u našoj Ustanovi i našem gradu – poručuje se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan