"Protivpožarne stepenice" kao spomenik nastradalima u Kontrastu

"Protivpožarne stepenice" kao spomenik nastradalima u Kontrastu

Za idejno rešenje spomenika žrtvama požara 2012. godine u diskoteci "Kontrast" na konkursu Zavoda za izgradnju grada izabran je rad Novosađanke Ivane Sovilj koji simbolizuje protivpožarne stepenice.

Ovo umetničko delo do kraja godine biće postavljeno u blizini "Kontrasta", pišu "Novosti". Predsednik Odbora za podizanje spomenika, Đorđe Srbulović, kaže da ceo prostor na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta treba da dobije primereniji izgled.  Inače, na konkurs su pristigla samo tri rada. Svi radovi pristigli na konkurs biće izloženi u holu Rektorata, u Ulici dr Zorana Đinića 1. Predlozi za spomenik biće izloženi od juna do decembra.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od roditelja šestoro nastradalih, a gradski Savet je podržao predlog, koji je usvojen 2013. godine. Potom je formiran Odbor sa zadatkom da ideju sprovede u delo.

Na spomeniku će ćiriličnim pismom biti ispisan tekst: "Na ovom mestu 1. aprila 2012. godine, u požaru u diskoteci "Kontrast", tragično su stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović. Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi."

Roditelji Milene Dalmacije, takođe nastradale u "Kontrastu", izjavili su da ne žele da se ime njihove ćerke nađe na spomeniku. "Nije reč o nesporazumu, dovoljno je što nas prizor zgarišta na putu ka groblju svakodnevno podseća na naš gubitak", objasnio je otac Božo prošle godine.

Podsetimo, u toku je suđenje građevinskom inspektoru Veselinu Kercu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja u slučaju "Kontrast". Takođe, Udruženje građana "Istina – Tamarini zakoni" zatražilo je nedavno da bude razrešena republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac zbog kršenja javnotužilačke zakletve i tužilačkog kodeksa i neažurnosti novosadskog tužilaštva i suda u slučaju Kontrast.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan