Pruženi dokazi o vakcini protiv korone sa efikasnošću od 90%

Pruženi dokazi o vakcini protiv korone sa efikasnošću od 90%

Analiza vakcine kompanija "Fajzer" i "Bajontek" premašila očekivanja većine stručnjaka.

Vakcina je sve bliže masovnoj upotrebi, a prvi rezultati istraživanja pokazuju da je ona iza koje stoje američka kompanija "Fajzer" i nemački "Bajontek" efikasna 90 odsto. To tvrde proizvođači čija analiza pokazuje mnogo bolje efekte nego što su se stručnjaci nadali, prenosi londonski "Guardian".

Visok procenat onih koje je vakcina uspela da zaštiti čine ove zaključke dovoljno ubedljivim. Regulatorna tela su do sada rekla da bi i vakcina koja je efikasna samo 50 odsto bila odobrena. Kompanija koja proizvodi ovu vakcinu je objavila da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

– Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine Kovid-19 faze 3 pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči Kovid-19 – rekao je dr Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije "Fajzer".

U fazi tri testiranja ove vakcine je učestvovalo 43.000 ljudi.

Prikupljanje neophodnih podataka o vakcini koji se odnose na to koliko je bezbedna će se sakupljati do treće nedelje novembra, rekli su u kompaniji "Fajzer". Posle toga kompletan dosije će biti predat regulatornom telu koje je odobrava. Brzo izdavanje dozvole bi značilo da će prve doze biti date medicinskom osoblju do kraja godine.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan