Prva seksološka sekcija osnovana u Novom Sadu

Prva seksološka sekcija osnovana u Novom Sadu

Naša zemlja dobila je prvu Seksološku sekciju Vojvodine koja je osnovana u Novom Sadu na inicijativu doktora Vasilija Topalova njenog predsednika i Društva lekara Vojvodine.

Prva multidisciplinarna grupa ovakve vrste sačinjena od urologa, psihologa, psihijatara, ginekologa, kardijologa i endokrinologa kreće u borbu za seksologiju u Srbiji, prenosi "Blic". Baviće se proučavanjem, lečenjem, ali i edukovanjem, prvo lekara, a onda i građana.

Danas nemate nijednog seksologa u Vojvodini, dok se u čitavoj zemlji, broje na priste jedne ruke. Na medicinskim fakultetima ova multidisciplinarna nauka je zanemarena, pa i ne čudi što obični građani o seksu u stvari ne znaju gotovo ništa, a neke činjenice često mogu da im spasu život.

Sa druge strane, slabo su nam poznati i oni korisni saveti za "topliji krevet", koji kažu da nivo testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena ima najviše u jutarnjim satima, oko pola osam ujutro, dok obično četvrtkom u telu imamo najviše kortizola, jednog drugog stimulativnog hormona. Dakle, idealno vreme za ljubav - čevrtak u pola osam!

Za početak, kako kaže Topalov, treba znati da svaki seksualni čin za muškarca nosi rizik od smrti. Ako se tome doda da se kod nas retko obraća pažnja sa kojim lekovima muškarci kombinuju stimulanse za pojačavanje seksualne želje, tek nastaju ozbiljni problemi.

- Ima ona scena u američkom filmu još iz sedamdesetih godina, kada lika kog glumi Džek Nikolson udari infarkt i lekarima u hitnoj pomoći viće "uzeo sam vijagru". Ko njih je još tada u kulturi bilo normalno da se zna kako vijagra i nitroglicerin koji se daje čoveku kad dobije infarkt može dovesti do smrti, a mi i danas o tome ne znamo puno – kaže Topalov.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan