Prva transplantacija matičnih ćelija u ortopediji

Prva transplantacija matičnih ćelija u ortopediji

U Kliničkom centru Vojvodine u petak, 27. novembra, obavljena je prva transplantacija matičnih ćelija u nekoj od državnih ustanova u našoj zemlji, na kojoj su pacijentu u koleno implementirane matične ćelije iz karlične kosti.

Zahvaljujući predsedniku Udruženja za regenerativnu ortopediju prof. dr Dušanu Mariću (Klinika za dečju hirugiju) i Udruženju za artroskopiju kolena (ASTAS) na čelu sa dr Vasom Kecojevićem, kao i upravniku Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju prof. dr Draganu Saviću, savremena regenerativna ortopedija danas postaje deo stvarnosti u našoj ustanovi, kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

U petak je u KCV organizovan Workshop iz transplantacije matičnih  ćelija u lečenju defekata zglobne hrskavice. Eminentni stručnjak svetskog glasa prof. dr Stefano Zanasi (Rizzoli, Bologna) održao je predavanje “Lečenje hondralnih defekata transplantacijom stem (matičnih)  ćelija”.

- Profesor Zanasi je obavio operativni zahvat na pacijentu koji je već duže vreme imao tegobe desnog kolena. Hirurška intervencija je podrazumevala uzimanje (“žetvu”) matičnih ćelija iz karlične kosti sa  implantiratiranjem u defekt hrskavice zgloba kolena – saopštio je KCV.

Koordinator operativne procedure transplantacije matičnih ćelija, koja je po prvi put obavljena u državnoj ustanovi u našoj zemlji, bio je prof. dr Dušan Marić, dok je profesoru Zanasiju asistirao prof. dr Dragan Savić i Dr Vaso Kecojević, za aparaturom za separaciju  matičnih  ćelija bili su dr Džihan Abazović i Dejan Pinćir.Anestezijom je rukovodila dr Mirka Lukić Šarkanović sa svojm timom.

- Treba istaći da se prilikom transplantacije ili transfera matičnih  ćelija u  lečenju patoloških stanja lokomotornog aparata koriste adultne-zrele (delom diferentovane ćelije) matične ćelije uzete od samog pacijenta i koje su žive (autologna tranplatacija tj. transfer). Matične ćelije se mogu izdvojiti iz cirkulišuće krvi, koštane srži i masnog tkiva, automatizovanim zatvorenim, sterilnim procedurama, nakon čega su odmah spremne za aplikaciju tj. postavljanje na oštećeno mesto – naveli su u Kliničkom centru Vojvodine.

Znanje i iskustvo koje je Profesor Zanasi, kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka iz regenerativne medicine, nesebično podelio sa prisutnim ortopedima će omogućiti da se ovaj novi način lečenja oštećenja hrskavice uvede u svakodnevni rad na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Primena Brojna su patološka stanja u ortopedskoj hirurgiji koja se mogu lečiti matičnim ćelijama poput oštećenja hrskavice zglobova, okoštavanja zglobova, oštećenja ligamenata i mišića, patoloških stanja na kičmenom stubu (oštećenja kičmenog diska, osteoporoze, patoloških  preloma), koštanih cista, nesraslih preloma i drugih povreda. Primena matičnih ćelija u ortopedskoj hirurgiji će za mnoge pacijente značiti brži i bolji oporavak, odlaganje većih hirurških intrevencija poput ugradnje veštačkih zglobova, smanjivanje invalidnosti a krajnji efekat će biti i smanjivanje troškova lečenja.      

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina gradsko groblje odbojka Spens almaško groblje OK Vojvodina servisne informacije novi sad groblje jkp lisje havarija na vodovodu vodovod Voša Isključenje struje novosadsko porodilište Daško i Mlađa vreme danas isključenja struje bebe sahrane novi sad memorijal velikana JKP Vodovod i kanalizacija betanija lisje bez struje vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije humanitarna akcija Elektrodistribucija Novi Sad bez vode