Prva žena dekan Medicinskog: Fakultet nam je pretesan, prioritet dogradnja

Prva žena dekan Medicinskog: Fakultet nam je pretesan, prioritet dogradnja

Profesorka dr Snežana Brkić u domaćim i inostranim stručnim medicinskim časopisima objavila je oko 200 radova. Autor je ili koautor deset knjiga, monografija i praktikuma. Specijalizirala je infektivne bolesti, a subspecijalizirala virusologiju. Docent je postala 2001. godine, pet godina kasnije vanredni, nakon pet godina redovni profesor, a od jeseni će biti prva žena na poziciji dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. O tome šta će biti prioriteti u radu priča za mojnovisad.com.

- Medicinski fakultet u Novom Sadu postoji 55 godina i prvi put je žena izabrana za dekana. Ista stvar se desila i u Nišu. I njihov Medicinski fakultet ima 55 godina, a i tamo je izabrana žena za dekana. Tako da nisam jedina žena na toj poziciji, ali jesam prva žena dekan novosadskog Medicinskog fakulteta. To je samo sticaj okolnosti. Nisam feministkinja, ali verujem da žene mogu da postignu sve što i muškarci. To nam pokazuje i aktuelna društveno-politička scena u svetu, gde vidimo da su žene na mnogo odgovornih poslova.

 

Koliko je čast, a koliko izazov, biti na čelu Medicinskog fakulteta?

- Da mi je neko rekao onog dana kada sam polagala prijemni, ili kada sam diplomirala, pa čak i kada sam postala nastavnik, da ću jednoga dana biti dekan, rekla bih mu da je lud. Svaki hiljaditi student može da postane dekan. Biti dekan Medicinskog fakulteta je čast i obaveza, ali i izazov, a ja volim izazove. Pre nego što bilo šta uradim, dobro razmislim da li imam kompetencije za taj posao. Zato sam pre šest godina prihvatila da budem prodekan za nastavu, jer sam verovala da to mogu da radim. Sada sam izabrala tim mladih, politički neopredeljenih ljudi, koji su stručni i apsolutno kompetentni da se bave određenim resorima i na osnovu toga sam ih i birala. Kao prodekan za nastavu sam pratila njihov rad u poslednjih šest godina. Verujem da je prednost to što sam prvo bila prodekan za nastavu, pa sada dekan, jer sam mnogo naučila o visokoškolskom obrazovanju i mogu da sagledam sve prednosti i mane fakulteta.

 

Dužnost dekana preuzimate 1. oktobra. Šta će Vam biti prioritet i koje probleme ćete prvo rešavati?

- U ekspozeu sam naglasila da će mi apsolutni prioritet biti iznalaženje mogućnosti da se proširi kapacitet, jer je fakultet tesan za veliki broj studenata koji imamo. Takođe, cilj mi je osavremenjivanje, kako bi se uvele nove tehnologije u sistem nastave i sve službe fakulteta.  I dalje ću pružati apsolutnu podršku svim studentskim aktivnostima, jer imamo možda najbolje studente na Univerzitetu. Mnogo je ideja i načina kako da ove probleme rešim, ali nisam osoba koja eksplicitno unapred obećava. Nadam se da će dela govoriti više od reči.

 

Dogradnja Medicinskog fakulteta se dugo planira. Šta je do sada urađeno i kada se može očekivati početak radova?

- Građevinska dozvola je već dobijena, ali treba da se obnovi, što ide brzo. Veći problem je zaokruživanje finansijske konstrukcije. Neću odustati od dogradnje fakulteta i videćemo se kad posao bude završen. Veći prostor bi značajno podigao kvalitet nastave i omogućio da dobro radimo. Mi smo praktično medicinski univerzitet, jer imamo i smerove koji nisu samo medicinske struke, već i društveno-humanističkih, kao i tehničkih nauka. Društveno-humanistički je smer specijalne edukacije i rehabilitacije, koji školuje defektologe, a tehnički smer imamo na doktorskim studijama i to je bio-medicinski inženjering. Medicinski fakultet ima oko 3.500 studenata i proširenje je definitivno proritet. U kontekstu sadašnje društveno-ekonomske situacije, moraćemo za pomoć da se obratimo svim relevantnim institucijama. Apliciraću za sve pristupne fondove koji bi omogućili da dobijemo novac za izgradnju, a uložićemo i novac iz sopstvenih izvora, jer smo svesni da država nije u mogućnosti da pomogne. Primarna delatnost fakulteta je edukacija, a mi treba da budemo tržišno orjentisani. To ćemo učiniti tako što ćemo svoje znanje staviti na tržište.

 

Šta studenti mogu da očekuju tokom Vašeg mandata?

- Mogu da očekuju maksimalnu saradnju, kao i u prethodnih šest godina, bolju organizaciju nastave i sve vrste podrške fakulteta za njihove vannastavne aktivnosti, kakvu su imali i do sada. Kao prodekan za nastavu, apsolutno razumem sve prednosti i mane Bolonjskog procesa. Jako volim da sarađujem sa studentima i volim mlade ljude. Osim bolje organizovane nastave, planiram uvođenje elektronske prijave ispita, bolji veb sajt fakulteta, kao i uvođenje servera koji će podržavati pristup internetu, odnosno portalu koji postoji na univerzitetima u Evropi, pa i van nje. Na taj način će studenti Medicinskog fakulteta moći besplatno da se povežu na internet mreže univerziteta tokom boravka u inostranstvu, bez obzira da li putuju turistički ili su na studentskoj razmeni.

 

Šta mogu da očekuju nastavnici Medicinskog fakulteta u Vašem mandatu?

- Pitanje finansijske nadoknade nastavnika rešavaće se na državnom nivou i mi želimo da budemo izjednačeni sa drugim fakultetima. U tom smislu već je učinjen prvi korak. U Beogradu je u četvrtak održan sastanak Zajednice medicinskih fakulteta Srbije, na kojem je jednoglasno podržan predlog da se ka resornim ministarstvima zdravlja, prosvete i državne uprave uputi predlog za rešavanje načina ostvarivanja dohotka nastavnika i saradnika medicinskih fakulteta i srodnih fakulteta zdravstvenih struka. Naša struka podrazumeva najviši stepen i najveću količinu obrazovanja koju pojedinac može da ostvari u nekoj zemlji. Sa druge strane, mi naš posao nastavnika moramo da obavljamo istovremeno sa zdravstvenom delatnošću, jer se naša nauka ne izučava „eks katedra“, nego kao očigledna nastava.

 

A šta Vi očekujete od nastavnika?

- Kao budući dekan, od nastavnika očekujem da se i oni više angažuju u naučno-istraživačkom radu. U tome, kao i u domenu nastave, imaće moju punu podršku.

 

BIOGRAFIJA: Snežana Brkić rođena je 1964. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu i srednju školu i fakultet, kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. U Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine radi od 1989. godine. Nastavničku karijeru počela je 1996. godine, kada je postala asistent, 2001. je postala docent, 2006. vanredni, 2011. redovni profesor. Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta je od 2009. godine. Autor je oko 200 stručnih radova, a autor i koautor deset knjiga, monografija i praktikuma iz infektivnih bolesti. Razvedena je i majka dva sina. Apolitična je, kao i ceo tim koji je izabrala.

 

KOŠARKAŠICA I PISAC: Sve do treće godine fakulteta, Snežana Brkić je bila uspešna košarkašica. Igrala je za novosadske klubove „Vojvodina“ i „Partizan“, a karijeru je završila u „Radničkom“. Svi ti klubovi su bili tadašnja Prva i Druga savezna liga. Velika ljubav su joj i knjige. Osim što voli da čita, Snežana Brkić voli i da piše, te se nada da će u penziji, ako ne i pre, završiti dva započeta romana.

 

Sa Snežanom Brkić razgovarala Ljubica Petrović

Oceni vest:
16
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • bivsistudent

  pre 2760 dana i 12 sati

  Čitam intervju i uživam... Ponosni na našu profesorku i srećni što je fakultet dobio takvu osobu za lidera! :-) :-) :-)

  Oceni komentar:
  25
  40
 • Radmila Maksimovic

  pre 2759 dana i 11 sati

  KONACNO I KOD NAS DA SE DOGODI -PRAVI COVEK NA PRAVOM MESTU !!!

  Oceni komentar:
  26
  21
 • studentkinja

  pre 2656 dana i 17 sati

  Gori izbor za Medicinski fakultet nije mogao biti napravljen.

  Oceni komentar:
  17
  25
 • nadica

  pre 2634 dana i 23 sata

  'Gori izbor za Medicinski fakultet nije mogao biti napravljen.'
  zaboravi se potpisti, nadica kovacevic brodolomac(brako)

  Oceni komentar:
  29
  10
 • Petar

  pre 2488 dana i 47 minuta

  Iz drugog ugla - Kao pacijent, a ne student prof.dr Snezane Brkic, mogu reci da je pre svega veliki covek, veliki strucnjak i sigurno zasluzno na poziciji na kojoj se nalazi. Kada bi vecina lekara bila barem delom kao prof.Brkic, kod lekara bi odlazili sa osmehom na licu. Beskrajno sam joj zahvalan na svemu sto je uradila za mene, kao i za sve njene pacijente. Nikada joj se ne mogu oduziti. Ona je lekar koji daje sebe apsolutno u ono sto radi sa puno paznje i ljubavi.

  Oceni komentar:
  19
  18