Prve medicinska soba za edukaciju osoba sa autizmom u Srbiji otvorena u Novom Sadu

Prve medicinska soba za edukaciju osoba sa autizmom u Srbiji otvorena u Novom Sadu

Osobama sa autizmom je prvi put u Srbiji omogućeno postepeno prilagođavanje uslovima doktorske ordinacije u prostoriji opremljenoj medicinskim instrumentima, sa kojima će se upoznavati uz pomoć edukatora i lekara.

Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti, prenosi "Nedeljnik". Ova soba, u Kopernikovoj ulici 52, prva je od pet planiranih u Srbiji u okviru projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile.

U pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmom u svakodnevnom životu, kako bi lakše  prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacione sposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati  u medicinskoj sobi.

- Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu – izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Više o ovoj temi pročitajte ovde.

Izvor:Nedeljnik

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe servisne informacije novi sad sahrane novi sad astrologija jkp lisje novosadsko porodilište novorođenčad elektrovojvodina isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija obustava rada štrajk u pošti bez struje Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode matičar novi sad vremenska prognoza novi sad Isključenje struje bez vode raspored sahrana i ispraćaja štrajk poštara tomislav mandić pošte srbije horoskop zodijak raspored sahrana novi sad gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop betanija