Prve novogodišnje čestitke, novosadske

Prve novogodišnje čestitke, novosadske

Zabeleženo je da su se prve Novogodišnje čestitke pojavile u Engleskoj, negde u prvoj polovini XIX veka, a nedugo zatim ta moda se proširala i na ostali deo sveta. Kada je reč o Novom Sadu, od polovine XIX veka raznosači novina, poštari i dimnjačari imali su običaj da u stihovima čestitaju Novu godinu onima u čije su kuće zalazili. Obično su to usmeno govorlili ili su pesme štampali u vidu letaka ili na razglednici, deleći to svojim „mušterijama“, slanje poštom je bila ređa praksa.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

 

Božić se najviše čestitao između dva rata, kada je bilo u modi slanje čestitki za Božićne praznike. Tek nakon Drugog svetskog rata ozbiljnije se pristupilo slanju čestitki za Novu godinu putem pošte, da bi kulminaciju dostiglo sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka. Sa pojavom mobilnih telefona i interneta ta praksa je kod Novosađana, kao i u celom svetu, naglo prekinuta i građani uglavnom danas čestitaju praznike putem SMS poruka. Ali vratimo se malo u prošlost Novog Sada i saznajmo kako je to nekada bilo...

 

 

 

Jedna od tako retkih poznatih i sačuvanih starih novosadskih čestitki je pronađena u časopisu „Sedmica“ za 1854. godinu. Autor pomenute čestitke bio je Arsenije Pajević „raznositelj Srbskog Dnevnika i Sedmice“, dnevnog lista i nedeljnog časopisa, koji su tih godina izlazili u Novom Sadu. Pajević je kasnije bio jedan od naših poznatih zadužbinara, a takođe je bio i poznati knjižar i za sobom je ostavio i nekoliko knjiga putopisa. Pisao je i stihove, a ovu njegovu novogodišnju čestiku prenosimo u celini:

 

Evo dragi gospodaru,

I Dnevnika i Sedmice,

Ko što sam ih dosad našo

I ove ću godinice.

 

Znaš kad crni oblak raspe

Strahovita svoja brela

Ja novine tebi nosim

Bez kaločna i ambrela.

 

Radoznalac, kada koriš

Rad bi znao iz novina

Šta tuđinsko gnjezdo radi,

Šta li tvoja domovina...

 

Ja pred tobom smiren stupam

Zle i dobre glase nosim...

Sad o Novoj godinici

Na čašicu vina prosim.

 

Pa mi sada nemoj reći:

„Čekaj sinko, čekaj samo

Znaj, svako te dobro znalo!

Da nerado mi čekamo“.

 

Oceni vest:
6
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suzana

  pre 2603 dana i 15 sati

  Hroničaru i publicisti za informaciju, a čitaocima da ne budu pogrešno informisanii : prva čestitka (prva postavljena slika) načinjena je 1843. godine, po motivima Džona Kalkota Horslija, a distribuirao ih je ser Henri Kol. Tiraž ove čestitke bio je oko 1.000 komada, a danas je sačuvano samo njih 12. Poslednja slika nije novogodišnja čestitka već slika "The Postman" (ulje na platnu) engleskog slikara Thomas Liddall Armitage (1819-1867) a izložena je u Britanskom nacionalnom muzeju.

  Oceni komentar:
  0
  8