Prve novogodišnje čestitke, novosadske

Prve novogodišnje čestitke, novosadske

Zabeleženo je da su se prve Novogodišnje čestitke pojavile u Engleskoj, negde u prvoj polovini XIX veka, a nedugo zatim ta moda se proširala i na ostali deo sveta. Kada je reč o Novom Sadu, od polovine XIX veka raznosači novina, poštari i dimnjačari imali su običaj da u stihovima čestitaju Novu godinu onima u čije su kuće zalazili. Obično su to usmeno govorlili ili su pesme štampali u vidu letaka ili na razglednici, deleći to svojim „mušterijama“, slanje poštom je bila ređa praksa.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

 

Božić se najviše čestitao između dva rata, kada je bilo u modi slanje čestitki za Božićne praznike. Tek nakon Drugog svetskog rata ozbiljnije se pristupilo slanju čestitki za Novu godinu putem pošte, da bi kulminaciju dostiglo sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka. Sa pojavom mobilnih telefona i interneta ta praksa je kod Novosađana, kao i u celom svetu, naglo prekinuta i građani uglavnom danas čestitaju praznike putem SMS poruka. Ali vratimo se malo u prošlost Novog Sada i saznajmo kako je to nekada bilo...

 

 

 

Jedna od tako retkih poznatih i sačuvanih starih novosadskih čestitki je pronađena u časopisu „Sedmica“ za 1854. godinu. Autor pomenute čestitke bio je Arsenije Pajević „raznositelj Srbskog Dnevnika i Sedmice“, dnevnog lista i nedeljnog časopisa, koji su tih godina izlazili u Novom Sadu. Pajević je kasnije bio jedan od naših poznatih zadužbinara, a takođe je bio i poznati knjižar i za sobom je ostavio i nekoliko knjiga putopisa. Pisao je i stihove, a ovu njegovu novogodišnju čestiku prenosimo u celini:

 

Evo dragi gospodaru,

I Dnevnika i Sedmice,

Ko što sam ih dosad našo

I ove ću godinice.

 

Znaš kad crni oblak raspe

Strahovita svoja brela

Ja novine tebi nosim

Bez kaločna i ambrela.

 

Radoznalac, kada koriš

Rad bi znao iz novina

Šta tuđinsko gnjezdo radi,

Šta li tvoja domovina...

 

Ja pred tobom smiren stupam

Zle i dobre glase nosim...

Sad o Novoj godinici

Na čašicu vina prosim.

 

Pa mi sada nemoj reći:

„Čekaj sinko, čekaj samo

Znaj, svako te dobro znalo!

Da nerado mi čekamo“.

 

Oceni vest:
6
12

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suzana

  pre 1376 dana i 22 minuta

  Hroničaru i publicisti za informaciju, a čitaocima da ne budu pogrešno informisanii : prva čestitka (prva postavljena slika) načinjena je 1843. godine, po motivima Džona Kalkota Horslija, a distribuirao ih je ser Henri Kol. Tiraž ove čestitke bio je oko 1.000 komada, a danas je sačuvano samo njih 12. Poslednja slika nije novogodišnja čestitka već slika "The Postman" (ulje na platnu) engleskog slikara Thomas Liddall Armitage (1819-1867) a izložena je u Britanskom nacionalnom muzeju.

  Oceni komentar:
  0
  7
novosađani astrologija raspored sahrana novi sad mup novi sad novosadsko porodilište Dom zdravlja raspored sahrana i ispraćaja horoskop jkp novosadska toplana sahrane novi sad policija horoskopski znaci servisne informacije novi sad jkp lisje isključenja struje novorođenčad dnevni horoskop isključenje vode vremenska prognoza novi sad Dom zdravlja Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod MUP Isključenje struje bez vode JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ bebe bez struje betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo