Prvi lek protiv Kovida-19 dozvoljen u Evropskoj uniji

Prvi lek protiv Kovida-19 dozvoljen u Evropskoj uniji

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka "remdesivir", koji je postao prvi medikament za lečenje Kovida-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije.

U Briselu navode da je odobrenje za "remdesivir" izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za lekove koju su usvojile i države članice EU. 

Izdavanje odobrenja je trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kirijakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa.

Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mesec dana od podnošenja zahteva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbedimo efikasno lečenje ili vakcinu protiv koronavirusa – izjavila je Kirijakides.

U Komisiji navode da je "remdesivir" sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup lekovima potrebnim kao odgovor na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Koji crni lek?

    pre 1364 dana i 9 sati

    Bil Gejts je izdejstvovao oplođenje svog kapitala.
    Istraživanja su pokazala da je lek neefikasan.
    Ne slušajte reklame sa medija.

    Oceni komentar:
    0
    1