Prvi novosadski skretničar tramvaja

Prvi novosadski skretničar tramvaja

Danas je to nemoguće, ali 1911. godine bilo je sasvim normalno da se dvanaestogodišnji dečak zaposli kao skretničar u Novom Sadu. Zvao se Franja Munka i zapamćen je kao prvi novosadski skretničar tamvaja.

Te 1911. godine Novi Sad je dobio tramvaj. Tada su mogli Novosađani svoj grad da upoređuju sa ostalim velikim gradovima u svetu. Sa pritajenim strahom i čuđenjem, Novosađani su posmatrali postavljanje prvih tramvajskih šina. U njihovim životima nastao je preokret kada je ulicama protutnjao prvi tramvaj. Građani su dobili još jedno prevozno sredstvo, a Franja Munka, iznenada, posao.

Imao je tada samo 12 godina, prekinuo je školovanje, jer je otac smatrao da bi mogao da radi i tako poveća porodične mesečne prihode. Zaposlio ga je u Centrali i tako je Franja postao skretničar. Prvi dani za njega su bili mučni. Imao je nekakav čudan osećaj da će tramvaj, dok on bude prebacivao skretnicu s jedne strane na drugu, iznenada skrenuti i razneti ga. Bilo mu je interesantno da posmatra svoje sugrađane. Malo je bilo onih hrabrih koji su se odlučivali da uđu u tramvaj, plašeći se te “čudne sprave”.

Kočničar je vozio brzinom do 10 km, i to je kod Novosađana izazivalo strah. Mali Franja je uživao da gleda ta uplašena lica. Kondukteri u tramvaju nisu sedeli nego su šetali i naplaćivali 5 filera za kartu. Franjino radno vreme bilo je osmočasovno, četiri sata pre podne i četiri popodne. Punih pet godina donosio je Franja svakog meseca 18 forinti i predavao ih ocu, a onda je odlučio da izuči neki zanat. Izabrao je električarski. Tako je zauvek prekinu rad na skretnici. Franji je najviše u sećanju ostala ogromna mašina “Jonaš”, koja je napajala strujom centralu. Kada je ona radila, na 500 metara u krug osećala se tutnjava. Posle prvog svetskog rata, centrala je pripala Englezima i mašina je uništena.

Jedno vreme Franja Munka je radio kod privatnog majstora, a onda se ponovo vratio u centralu.

Oceni vest:
4
66

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan