Prvi pacijenti u KCV-u primili lek protiv Kovida-19

Prvi pacijenti u KCV-u primili lek protiv Kovida-19

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine primili su novi lek protiv Kovida-19

U pitanju je lek "bamlanivimab", koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresiju bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić za RTS.

Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija Kovida-19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Sledeći kandidati su pacijenti koji imaju drugi stepen gojaznosti, hroničnu bolest bubrega, šećernu ili imunosupresivnu bolest ili primaju imunosupresivnu terapiju – navela je Stokić.

Dodala je da se taj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara, a sam tok, odnosno trajanje terapije traje oko sat vremena, posle čega se pacijenti vraćaju u kućnu izolaciju.

Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje, saznaje RTS.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan