Prvi penzioneri besplatno u banje već početkom maja

Prvi penzioneri besplatno u banje već početkom maja

Ove godine će o trošku Fonda PIO na rehabilitaciju moći da ide 15.000 penzionera.

Prvi penzioneri koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u nekoj od banja Srbije o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po ovogodišnjem oglasu, biće upućeni na odmor početkom maja. Na osnovu izdvojenih sredstava za ove namene i cena u banjskim lečilištima pravo na besplatnu rehabilitaciju 2023. moći će da iskoriti oko 15.000 penzionera, potvrdili su za "Politiku" u Fondu.

Konačna rang-lista ko je ostvario pravo na besplatan oporavak objavljena je 19. aprila. Nakon toga fond šalje pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo, kao i spisak oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciju usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom boravaka u banji. Fond takođe ustanovama, odnosno rehabilitacionim centrima, dostavlja spiskove penzionera, a zatim ih iz ovih centara pozivaju i sa njima dogovaraju termin boravka.

Ove godine podneto je gotovo 84.000 prijava za upućivanje na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO. Tokom 2022. na oporavak je bilo upućeno gotovo 16.800 korisnika. Iako je ove godine za besplatnu rehabilitaciju izdvojeno više novca u odnosu na prošlu, na oporavak će ići nešto manje penzionera, jer su povećane cene i bolničkog dana i putnih troškova u odnosu na 2022, naglašavaju iz ove institucije.

Direktor Fonda Relja Ognjenović nedavno je izjavio da je u planu da se od 1. januara 2024. uvećaju sredstva koja fond izdvaja za društveni standard penzionera sa 0,10 na 0,15 odsto izvornih prihoda, a taj uvećani deo trebalo bi da bude usmeren za besplatnu rehabilitaciju, pošto za taj vid društvenog standarda vlada najveće interesovanje. U skladu s tim, očekuje se da će naredne godine još veći broj korisnika biti upućen na besplatan oporavak u neku od banja Srbije o trošku Fonda PIO.

Pored usluge smeštaja i punog pansiona, tokom boravka u banji svakom korisniku je obezbeđen lekarski pregled. Prilikom prijema formira se istorija bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – obezbeđuju se najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste. Dakle, korisnicima je omogućen kompletan desetodnevni boravak u banji, zaključuju u PIO, a prenosi "Politika".

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan