Prvi performeri: U MSUV promovisana monografija „Dei Leči“ (FOTO)

Prvi performeri: U MSUV promovisana monografija „Dei Leči“ (FOTO)

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) sinoć je održana promocija monografije „Dei Leči“, objavljene u izdanju ovog Muzeja, u kojoj su sabrana i dokumentovana svedočanstva o istoimenom projektu, realizovanom od ’57. do 65. godine, a čiji su autori novosadski umetnici Bora Vitorac i Dragoljub Pavlov, prvi umetnički performeri na ovim prostorima.

Prema rečima Slavka Timotijevića, priređivača monografije, tema knjige su neočekivane aktivnosti i akcionističke intervencije u urbanom prostoru dva novosadska autora, umetnika koji su u pomenutom periodu delovali potpuno vaninstitucionalno.

 

 

- Nakon 1965, oni prestaju s tom vrstom aktivnosti ali se povremeno javljaju u časopisima kao pesnici, dok su fotografske prikaze ranih uličnih i drugih delovanja u slobodnom prostoru koristili kao ilustracije za pesme. Pritom, Bora Vitorac je sve vreme negovao i jedan poseban crtačko/akvarelističko/slikarski program dnevničkog karaktera, s obzirom na to da je rađen za lične, a ne za izlagačke potrebe. Neambicioznost ovog programa može se pravdati i neuklapanjem u profil i potrebe tadašnje scene, tako da će Bora Vitorac tek odnedavno koristiti svoju crtačku produkciju ali ne kao izložbeno/izlagačko predstavljanje, već kao materijal za performans izveden radi podrške osnivanju novog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, dok je Dragoljub Pavlov sve vreme nakon perioda akcionizma razvijao diskretno bavljenje poezijom. Najzad, obojica će izvesno vreme biti prepoznati isključivo kao pesnici – kaže Timotijević.

 

 

Svoje performanse tokom pedesetih i šezdesetih godina minulog veka Vitorac i Pavlov su snimali foto-aparatom i, nešto kasnije, kamerom, a sačuvani materijal ponovo je “otkriven” i prikazan u MSUV 2007. godine. Kako kažu umetnici, svoju performersku aktivnost su isprva posmatrali tek kao igru, nesvesni da stvaraju umetnost, ali, prema rečima kritike i gostiju na promociji, već i sama činjenica da su taj rad dokumentovali svedoči o tome da je reč o, ipak, svesnom umetničkom delovanju koje je predstavljalo mladalački odgovor kako na tadašnju umetničku praksu, tako i na vladajući društveni sistem. Ovaj momenat, kako su primetili govornici na sinoćnoj promociji, dvojicu pomenutih umetnika čini prvim performerima na ovim prostorima i pretečama onoga što će se sedamdesetih godina pojaviti kao novosadska avangarda.

- Počeli smo sasvim spontano, gotovo nesvesno, ne pretendujući uopšte na to da se na taj način bavimo nekom umetnošću, a pogotovo ne performansom, jer, iskreno, nismo ni znali da to uopšte postoji. Uostalom, tada za performans nije čuo niko ni od naših istoričara umetnosti, a kako bismo mi, gimnazijalci? U početku je to zapravo bila dečačka igra, neka vrsta mladalačkog, adolescentskog bunta. Recimo, začikavaš nekoga na ulici, pa pobegneš. Ili bauljamo četvoronoške preko tramvajskih šina, kako bismo na sebe skrenuli pažnju i šokirali ili zasmejali prisutne, i uspevali smo u tome. Mi smo te svoje akcije tada zvali "kalamburi". Na neki način, nismo ni znali šta to zaista radimo, ali smo uvideli da je zanimljivo i drugačije. Zato smo i odlučili da sve to fotografišemo – objašnjava Bora Vitorac.

Inače, sam naziv serije performasa, kao i monografije “Dei Leči”, nastao je kao šatrovački “kalambur” za “ide čile”, to jest za upozorenje koje bi dvojica tadašnjih mladića dovikivala jedan drugom kada primete policajca.

 

 

Pored Vitorca, Pavlova i priređivača Slavka Timotijevića, na sinoćnoj promociji su učestvovali i Sava Stepanov, Zoran Pantelić, kao i Nenad Milošević, autor dvadesetpetominutnog dokumentarnog filma o fenomenu “Dei Leči”, snimljenog 2007, u produkciji Redakcije za kulturu Televizije Beograd, a prikazanog sinoć u sklopu promocije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad JGSP "Novi Sad" novosadsko porodilište betanija isključenje vode izmena trase autobusa klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja intervju isključenja struje novosađani horoskop izmena režima saobraćaja Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu novosadska policija bez vode bez struje bebe klisa elektrovojvodina jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad sahrane novi sad jkp lisje mural gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević