PRVI U GRADU: Kako su učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" prihvatili ID kartice (FOTO)

PRVI U GRADU: Kako su učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" prihvatili ID kartice (FOTO)

Nakon višemesečnih najava, svi đaci osnovne škole na Limanu 3 konačno su dobili identifikacione kartice, a njihova primena počela je prošle sedmice.

Direktor škole Žarko Mušicki rekao je na zaš portal da za sada neće biti rigorozni prema deci koja zaborave ili izgube karticu, jer je ovo novina kako za đake, tako i za osoblje škole. Takođe, učenici za sada ne moraju da koriste kartice kada izlaze na veliki odmor, da ne bi kasnili na nastavu.

- Trenutno samo posmatramo decu kako se ponašaju i na koji način prihvataju ove kartice i zato smo fleksibilni. Ono što sam primetio prošle nedelje jeste da su đaci veoma "bitni", nose ih oko vrata, a dečacima je zabavno da ih vrte oko prsta i bacaju po školi kao kad se igraju sa sličicama – navodi Mušicki.Na pitanje šta ako neko dete zaboravi ili izgubi svoju identifikaciju, Mušicki navodi da su za sada otvorena još jedna vrata, odnosno prolaz pored čitača na koji đaci mogu da prođu ako su zaboravili karticu.

- Ovo je sam početak, a ako primetimo problem rešavaćemo ga u hodu. Već smo primetili i neke nedostatke. Naime, pošto je reč o velikoj školi, sa blizu 1.400 učenika, u planu nam je da postavimo još nekoliko punktova kako se u 8, odnosno u 14 sati ne bi stvarale gužve, a trebalo bi i jedan čitač da stavimo na ulaz produženog boravka, jer tu ulaze i deca koja imaju učionicu pored boravka – objašnjava Mušicki.Đaci koji budu izgubili karticu, moraće to da prijave razrednom starešini ili učiteljici, ta kartica će se automatski deaktivirati, a učenik će dobiti novu, jer je škola obezbedila dovoljan broj duplikata, jer. kako direktor – ipak je reč o deci.

- Nisu nam toliki problem đaci nižih razreda, jer njih dovode roditelji,  a takođe i sedmaci i osmaci su već "odrasli", ono što mi pretpostavljamo jeste da će karticu najčešče gubiti i zaboravljati petaci i šestaci ističe naš sagovornik.


SPREČITI ULAZAK ONIMA KOJIMA U ŠKOLI NIJE MESTO: "Statistika je pokazala da se slučajevi vršnjačkog nasilja najčešće dešavaju u školskom dvorištu i to od lica koja nisu učenici škole. Uvođenjem tehničke barijere želimo da sprečimo ulazak u dvorište onima kojima tu nije mesto. U školsko dvorište će moći da uđu samo učenici koji imaju identifikacionu karticu i na ovaj način očekujemo da će se smanjiti stopa vršnjačkog nasilja" – rekao je na samom početku školske godine član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić, dodavši pritom da će ovaj pilot-projekat, ukoliko pokaže dobre rezultate, biti primenjen i na druge škole u Novom Sadu.


A evo kako sve funkcioniše: učenici prolaze između dva crna metalna stuba na oko metar od ulaza broj 6 u dvorište i prislanjaju identifikacione kartice na senzor, dok kamere visoke rezolucije beleže svaki njihov korak. Slika se "uživo" prenosi i prati na velikom ekranu u školskoj prostoriji, opremljenoj kompjuterima.


Učenici škole "Žarko Zrenjanin" prvi su u Srbiji kojima su dodeljene identifikacione kartice u okviru pilot-projekta za veću bezbednost u školama.

Inače, na ID karticama nema ličnih podataka đaka, jer svaka ima broj koji se nalazi u školskoj bazi podataka. Sve ovo je urađeno uz saglasnost Saveta roditelja.

- Na ovaj način se prati kretanje naših đaka, odnosno njihov ulazak i izlazak iz škole, što je veoma važno za njihovu bezbednost, jer ako neko, recimo, ne provuče karticu mi nećemo imati zabeleženo da je uopšte taj dan bio u školi – objašnjava Žarko Mušicki, i dodaje da snimci mogu da se zumiraju toliko da se jasno vidi svako lice.Podaci učenika su apsolutno zaštićeni i ukoliko izgube kartice, neće moći da budu zloupotrebljeni.

 A evo i kako su đaci to prihvatili... Dvanaestogodišnja učenica ove škole L. M. kaže da karticu drži u školskoj torbi, jer joj je to najbezbednije mesto da je ne izgubi ili ne zaboravi. Međutim, ona kaže da ne vidi svrhu svega toga, jer kada idu na veliki odmor učenici ne moraju da ih koriste, a to joj je pomalo “glupo”.

Njena drugarica LJ. B. jutros je bila iznervirana, jer je umesto svoje ponela sestrinu karticu, ali je teši jedino to što su u istoj smeni. Ona kaže da joj za sada nije problem da je nosi, ali smatra da će je kad-tad zaboraviti.Šestakinja N. H. već je izgubila svoju ID karticu.

- Imali smo za vikend trening u školi, a mislila sam da će mi trebati kartica da bih ušla u školu. Nisam baš sigurna da li sam je ostavila u svlačionici ili mi je ispala iz džepa. Ne znam šta ću sad da radim, valjda će mi u školi dati drugu. Roditelji su me već izgrdili, a nadam se da neće i razredna – kaže ova devojčica.

Dečak A. K. rekao nam je da ga je mama podsetila da ponese karticu, jer da nije – on bi je zaboravio.

- Nisam baš siguran kako će sve to izgledati kasnije, eto ja sam čuo od neke dece da će onaj ko izgubi karticu morati da plati novu. Ne znam da li je to istina ili nas samo plaše – kaže ovaj učenik.

Inače, direktor Mušicki je prošle nedelje sve ovo pojasnio i predstavnicima saveta roditelja, koji će na sledećem roditeljskom sastanku predočiti ove stvari  i roditeljima druge dece u odeljenju.Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto:
Aleksandar Jovanović, Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan