PSIHOLOG: Obratite pažnju na moguće probleme kod dece i adolescenata u toku kovida

PSIHOLOG: Obratite pažnju na moguće probleme kod dece i adolescenata u toku kovida

Specijalista medicinske psihologije u oblasti dečje psihologije Maja Pisarić, jedan je od osnivača Psihološkog savetovališta "Sofa". Za portal Mojnovisad.com govori o tome kako roditelji treba da postupaju sa decom, zavisno od njihovog uzrasta, tokom pandemije kada smo svi svakodnevno bombardovani informacijama o Kovidu-19.

Osvrće se i na situacije kada je neko zaražen pa je cela porodica u izolaciji. Posebno ističe probleme koji se u takvim slučajevima mogu javljati kod adolescenata koje roditelji izoluju u posebnu sobu kako bi ih zaštitili, ali neznajući da time ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje.

Maja objašnjava da u vanrednim situacijama kao što je epidemija, reakcije dece kada su pretužna, uplašena ili agresivna, smatra normalnim u tom prvom momentu.


– Treba prići detetu, sačekati da bude spremno da počne da priča, saslušati ga i na ono što kaže treba reagovati u skladu sa njegovim uzrastom. Ako se radi o manjoj deci objasniti im da je virus tako mali da ga ne vidite dok ulazi u organizam, da postoji puno virusa i da sad samo mnogo ljudi oboleva, ali da postoje načini da se leče. Ukoliko to prihvate, onda vrlo brzo se i prilagode situaciji – kaže Pisarić i nastavlja: – Zato je važno obratiti  pažnju na njihovo ponašanje, jer ako je neko dete tiho, a postane još tiše, ili će se više zalepiti za mamu i tatu, ili  će dobiti tikove, ili će  biti agresivnije, a to nije bila karakteristika deteta, treba videti o čemu se radi. Nisu sva deca otvorena i ne kažu šta je problem, zato je važno  razgovarati sa njima, jer je kovid njihova svakodnevnica i mora se odgovarati na pitanja – kaže ovaj psiholog. 


Međutim, ukoliko su roditelji ti koji su anksiozni i u stanju panike, to predstavlja problem za mališane. Oni tada žive u okruženju u kojem roditelji nemaju distancu prema celoj situaciji i ponašanju pred decom i nema ko da ih umiri. 

– Ako se još i dogodi da neko u porodici oboli od Kovida-19, to bude veliki problem. Onda takva deca i dospeju do psihologa jer se takvo ponašanje ne normalizuje nego se usložnjava. Tu je nekada jednostavno dovoljan savet, a ponekad je potreban i neki dodatni rad sa decom – objašnjava Maja. 

Ovaj psiholog sa dvadeset godina iskustva primećuje da je u poslednje vreme poseban problem vezan za adolescente kojima je jedan od roditelja zaražen koronom i gde je cela porodica u izolaciji.

– Neki anksiozniji roditelji u ovakvoj situaciji potpuno izoluju dete da bi ga zaštitili. Smeste ga u jednu sobu i nakon dve nedelje ono bude socijalno deprimirano. To u početku još i nekako funkcioniše jer tu su računar, društvene mreže i igrice. Ali, kako vreme prolazi ta deca postanu uznemirena do nivoa da im se poremeti san. Poremeti se način ishrane i javljaju se različite misli o kojima do tada nikad nisu razmišljali niti su ih naslućivali. Počinju da se bave stvarima koje jesu karakteristične za njihov uzrast, ali su sada veoma intenzivne – kaže Pisarić. 


Sagovornica portala Mojnovisad.com objašnjava da je imala nekoliko slučajeva gde su se kod adolescenata javljala razmišljanja o tome da li ima smisla živeti, da li oni  kao osobe uopšte vrede, da li su njihovi odnosi sa roditeljma, vršnjacima, ili sa nekim sa kim se zabavljaju negativni, ili pozitivni. Oni se uplaše tih misli jer to nije karakteristično za njih, zato što nikada pre toga nisu mislili o tome, a sad odjednom puno vremena provedu razmišljajući o tome i to ih preokupira. Srećom, te mlade osobe još uvek imaju snagu da shvate da nešto nije u redu, da im je teško i  onda traže pomoć, jer se uplaše. 

– Dakle savet je ni slučajno stopostotna deprivacija deteta ako je neko u porodici zaražen. Mora se ući u prostoriju uz poštovanje epidemioloških mera i jedan od roditelja treba da sa detetom vodi relaksirajući razgovor o bilo čemu. Adolescenti ne mogu na taj način da budu izolovani da bi se sačuvalo fizičko zdravlje jer se mentalno narušava – kategorična je Maja Pisarić. 

Biografija
Maja Pisarić je diplomirala na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1998. godine. Zvanje master psihologa je stekla 2012. godine, a sledeće je specijalizirala medicinsku psihologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine  zaposlena je od 1999. godine  gde je stekla bogato iskustvo u radu sa decom, adolescentima i porodicama. Četiri godine je volontirala u Centru “Srce” koje se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva. Jedan je od osnivača Psihološkog savetovališta “Sofa”. Autor i koautor je više naučnih radova.

 

 

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan