Ptičiji grip: Rizik postoji, ali razloga za brigu nema

Ptičiji grip: Rizik postoji, ali razloga za brigu nema

Nadležne institucije preduzele su sve mere preventive protiv eventualne pojave i širenja ptičjeg gripa, a na farmere apeluju da drže zatvorenu živinu.

Budimir Plavšić iz Uprave Ministarstva poljoprivrede za veterinu kaže da se Srbija već pripremila za potencijalne slučajeve ptičjeg gripa H5N8, da rizik postoji, ali da razloga za brigu nema, kao i da je najbitnije da uzgajivači živine sprovode biosigurnosne mere na farmama te da, ako je moguće, živina bude zatvorena i na malim i na velikim farmama.

- Razloga za brigu svakako nema, ali predostrožnost je neophodna, ne samo kada je u pitanju ova bolest, već sve bolesti – rekao je Plavšić Tanjugu, a prenosi "RTS" i naglasio da Srbija ima kapacitete da, ne samo da suzbije bolest ptičjeg gripa ako se pojavi, već i da se nadoknadi šteta vlasnicima živine, ukoliko dođe do uginuća.

Plavšić kaže da se od početka oktobra u Evropi pojavio određeni broj slučajeva avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa H5N8, koja se ne prenosi na ljude i opasna je samo po ptice i živinu.

Slučajevi su bili u Danskoj, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Mađarskoj, a i od pre nekoliko nedelja postoji slučaj kod jednog divljeg labuda u Hrvatskoj.

S tim u vezi i, kako je istakao, s obzirom na to da postoji rizik i iskustva iz prethodnih godina, Srbija se već pripremila, formirani su centri za praćenje kretanja migratornih ptica, kao i za praćenje situacije kod domaćih ptica, domaće živine, ali i domaćih vodenih ptica, koje su, objašnjava, najčešće karike između divljih migratornih ptica koje nose virus i domaće živine.

Takođe, Plavšić naglašava da Srbija poseduje odgovarajuće kapacitete, ima ljude na terenu, veterinarske ekipe koje rade redovno, postoji pravni okvir, finansijski resursi, ne samo da se suzbije bolest ako se pojavi, već i da se nadoknadi šteta vlasnicima živine, ukoliko dođe do uginuća.

- Ovde treba dati i poruku da, pored sprovođenja biosigurnosnih mera, praćenja zdravlja i dobrobiti životinja, kada god postoji sumnja na tu, ili neku drugu bolest, prva karika jeste veterinar. Njega treba pozvati, on će dati savet, ukoliko postoji potreba, uzrokovaće, a naše veterinarske laboratorije potpuno su osposobljene i spremne da urade brzu dijagnostiku – rekao je Plavšić.

Prema njegovim rečima, veterinarske ekipe su tu da rade na suzbijanju bolesti i na drugim merama, a da Ministarstvo poljoprivrede, vlada i Uprava za veterinu, imaju finansijska sredstva da se sve te mere finansiraju, a da vlasnici dobiju odgovarajuću kompenzaciju.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan