PTIČJI GRIP: Na Dunavu kod Borče uginulo 36 labudova, virus potvrđen i u ZR

PTIČJI GRIP: Na Dunavu kod Borče uginulo 36 labudova, virus potvrđen i u ZR

Od početka godine, konkretno od 5. januara, u kanalu Vizelj na Dunavu, u Borči, gde je proglašeno područje zaraženo ptičjim gripom, do sada je uginulo 36 labudova.

Kako za portal Životinje.rs kažu iz udruženja "EKO-Pančevački rit", to je čak 35 odsto od ukupnog broja labudova na tom području. 

Kao uzrok ovako visokog broja uginulih ptica udruženje navodu hladnoću i slab imunitet ptica.

- Situacija se iz dana u dan poboljšavala jer je bivalo toplije, ali ne znamo koliko će labudova odoleti mrazu koji se najavljuje u narednim danima. Takođe, veliki doprinos smanjenju broja uginulih ptica daju i građani koji izlaze na Dunav i hrane ptice – kažu iz "EKO-Pančevačkog rita".

Pojava ptičijeg gripa u srednjobanatskom okrugu potvrđena je u ponedeljak, 23. januara, na uginulim labudovima, koji su pronađeni u Zrenjaninu.

Kako je saopšteno iz opštine Novi Bečej, prvi registrovani slučajevi ptičijeg gripa u Srbiji pojavili su se u Kovilju početkom decembra, da bi početkom godine bili zabeleženi i na periferiji Beograda.

Virus ptičijeg gripa koji je potvrđen na labudovima iz Zrenjanina nosi oznaku H5N8, a prema novim saznanjima, avijarna influenca se pojavila i u Botošu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan