PTIČJI GRIP: Na snazi mere za suzbijanje eventualne epidemije

PTIČJI GRIP: Na snazi mere za suzbijanje eventualne epidemije

Zbog objektivne i realne opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga, na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Severnobačkom okrugu juče je održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

- Svi organi su pripremljeni. Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem republičkog inspektora za veterinu a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama – objašnjava Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

- Bolest nije opasna za ljude, već za ptice i pernate životinje. Ukoliko se pojavi i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, putem Uprave za veterinu – dodao je on.

Prvi slučajevi ptičjeg gripa tipa H5N8 u Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja bez vode bebe raspored sahrana novi sad zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad novosađani isključenje vode betanija isključenja struje bez struje vremenska prognoza pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad novorođenčad horoskop jkp lisje Dom zdravlja Novi Sad štrajk poštara dnevni horoskop Elektrodistribucija Novi Sad skupština grada novog sada novosadsko porodilište horoskopski znaci