PTIČJI GRIP: Na snazi mere za suzbijanje eventualne epidemije

PTIČJI GRIP: Na snazi mere za suzbijanje eventualne epidemije

Zbog objektivne i realne opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga, na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Severnobačkom okrugu juče je održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

- Svi organi su pripremljeni. Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem republičkog inspektora za veterinu a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama – objašnjava Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

- Bolest nije opasna za ljude, već za ptice i pernate životinje. Ukoliko se pojavi i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, putem Uprave za veterinu – dodao je on.

Prvi slučajevi ptičjeg gripa tipa H5N8 u Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Daško i Mlađa Fruška gora gradsko groblje epk 2021 havarija na vodovodu bebe JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad sahrane OK Vojvodina elektrovojvodina jkp lisje servisne informacije almaško groblje isključenja struje sahrane novi sad Spens bez struje lisje betanija odbojka Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad groblje radosne vesti raspored sahrana novi sad bez vode novosadsko porodilište opens 2019 novorođenčad