Ptičji grip najrasprostranjeniji u Vojvodini

Ptičji grip najrasprostranjeniji u Vojvodini

Ptičji grip se od početka decembra pojavio u Srbiji na osam lokacija, koje su proglašene zaraženim područjima i gde je domaća živina uništena.

Poslednji slučajevi zaraženih divljih ptica registrovani su 26. januara na dve lokacije u Srednjebanatskom okrugu, a pre dva dana je zaraženim područjem zbog dva mrtva labuda proglašena zona oko Apatina.

Na području Zrenjanina proglašeno je zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra i ugroženo područje od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova koji su nađeni na jezeru u Zrenjaninu i u mestu Botoš. Zaraženim područjem proglašen je i kanal DTD u Srbobranu. Ptičji grip registrovan je i kod četiri uginula labuda na Vizelju kod Borče, a pre nekoliko dana i kod Bečeja.

Veterinari upozoravaju da domaću živinu treba sprečiti da dođe u dodir sa divljim pticama, da se ne bi zarazila. 

- Veterinarske stanice su dobile nalog od inspekcije, obilazimo domaćinstva, obaveštavamo ih, vakcinišemo protiv živinske kuge, koja to nije, ali zbog dizanja imuniteta ipak daje neku stabilnost. Domaćinstva bi trebalo da poslušaju savet da ne puštaju živinu izvan dvorišta, već da je drže zatvorenu u dvorištima. To je jedna od osnovnih mera preventive – rekao je veterinar Vojislav Blažin, dodajući da se sva živina na zaraženom području mora uništiti.
 
Veterinari kažu i da bolest nije opasna po ljude u ovom trenutku.
 
Predsednik Saveta MZ Kovilj Mladen Vernački navodi da je u tom mestu već završen ceo posao, te da su veterinari uradili analizu i uništili potreban deo živine.
 
- Vlasnicima je isplaćena i naknada. Država je pristojno platila, a živina je uzeta iz dvadesetak kuća. Bilo je najviše kokošaka, nešto pataka i gusaka - objašnjava Vernački.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode pošte srbije horoskop servisne informacije novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad zodijak bez struje betanija štrajk poštara isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode novosađani elektrovojvodina Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad Nebojša Stefanović bebe raspored sahrana novi sad sahrane novi sad