PU NOVI SAD: Smanjen broj vređanja, pretnji, tuča, vike i buke na javnom mestu

PU NOVI SAD: Smanjen broj vređanja, pretnji, tuča, vike i buke na javnom mestu

U prvoj polovini ove godine na području Južnobačkog okruga zabeleženo je 37 odsto manje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira nego u istom periodu lane.

Polovina prekršaja je počinjena u Novom Sadu, i to na ulicama i trgovima, dva odsto u stanovima i kućama, a 14 procenata u ugostiteljskim lokalima. Rezultati novosadske Policijske uprave u toj oblasti su evidentni, potvrđuje statistika.

Od 2013. godine bio je primetan porast broja takvih otkrivenih prekršaja, a od 2015. godine beleži se njihovo smanjenje. U svih 12 opština južne Bačke u proseku je evidentirano sedam takvih prekršaja dnevno. Bilo bi dobro da nema nijednog, ali ako se uzme u obzir da u pomenutom okrugu živi više ljudi nego u Crnoj Gori, takvo stanje nije nezadovoljavajuće. Ipak, dve trećine, prosečno bar četiri prekršaja dnevno, imaju u sebi neke oblike nasilja. Više od polovine tih prestupa čine povratnici.

Najčešće se radi o prekršajima koji se odnose na vređanja, činjenja nasilja, pretnje ili tuče, svađe, viku i buku na javnom mestu – objašnjava za „Dnevnik” starešina u Odeljenju (uniformisane) policije Policijske uprave u Novom Sadu Nikola Petrović.

Najznačajniji razlog smanjenja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira je preventivni rad. Obavljaju se periodične analize na raznim nivoima, utvrđuju vreme i prostor kritičnih dešavanja, da bi potom policijski službenici svojim neposrednim prisustvom uticali na smanjenje prekršaja, pre nego što oni nastupe. To je podignuto na viši nivo i rezultati su očigledni. Odabrane su stalne odgovarajuće metode, legitimisanja, pregleda, akcija, racija u ugosititeljskim lokalima u saradnji s inspekcijskim službama. Nije bitno samo fizičko prisustvo već i blagovremeno aktivno preduzimanje mera i radnji, kao što su kontrole i legitimisanje osoba koje privlače pažnju ponašanjem, izgledom ili na neki drugi način. Takođe, delotvorno je sankcionisanje blažih delikata na vreme, dok oni nisu prerasli u teže ili krivična dela - kaže Petrović.

Po njegovim rečima, svaki prekršaj s elementima nasilja spada u grupu težih prekršaja tako da je to prioritet i u narednom periodu.

Najveći broj prekršaja javnog reda i mira izvršen je na području grada Novog Sada i to zbog velikog broja građana, ugositeljskih lokala i manifestacija. Određeni događaji mogu imati elemente prekršaja, ali i krivičnog dela. Tužilac kvalifikuje da li postoji jedno ili drugo, ili oba zasebno za određena ponašanja, odnosno, ko ima više „radnji izvršenja”. Može se desiti da osoba narušava javni red i mir s nekim licem, a da potom čini nasilje prema ovlašćenom službenom licu. Za jedno sledi prekršaj, a za drugo krivična prijava. Odnosno, za jednu radnju ne može se podneti prijava i za prekršaj i za krivicu, ali se neretko dešava da protiv osumnjičenog sledi prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, a uz to i krivična za neko delo s težim posledicama i sankcijama, koje se počinilo „gotovo uzgred“ na mestu događaja – pojašnjava na kraju Nikola Petrović.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan