PU "Radosno detinjstvo": Prijava mnogo više nego slobodnih mesta

PU "Radosno detinjstvo": Prijava mnogo više nego slobodnih mesta

Konkurs Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" za upis mališana za školsku 2016/2017. godinu je završen, a za ukupno 1.532 slobodna mesta u državnim vrtićima podneto je čak 5.748 prijava.

Rezultati konkursa, kako kaže Ružica Svorcan iz službe PU "Radosnog deinjstvo" za upis, ispis i premeštaj, biće poznati 13. juna.

– Ove godine imamo toliki broj prijava, veći nego prethodnih puta, jer su konkurisali i oni koji će kasnije aplicirati za privatne vrtiće – kaže Ružica Svorcan. – Tek kada obradimo prijave, znaćemo koliko je dece od tog broja koja će biti razvrstana na privatne ustanove, po principu subvencija od Grada, a sada smo tek na početku tog procesa.

Kako piše u Konkursu PU, najmlađi Novosađani, starosti od šest meseci pa do polaska u školu, mogu biti upisani na celodnevni boravak, dok deca od tri do pet godina, kao i od pet godina do polaska u školu, mogu biti upisana i na poludnevni boravak. Roditelj ili staratelj, kako kaže naša sagovornica, može konkurisati samo za onaj vrtić čija su slobodna mesta nazačena u Konkursu.

Upis dece u preškolske ustanove funkcioniše po principu bodovanja, gde jedno dete, u zavisnosti od različitih faktora, može imati najviše 80 bodova. Po 40 bodova, kako kaže Ružica Svorcan, dobijaju deca čiji su roditelji zaposleni ili su redovni studenti, dok treće dete i svako naredno dobija po 30 bodova. Za mališane čiji su brat ili sestra upisani u državni vrtić, ili ako dvoje ili više dece iz iste porodice učestvuje na konkursu, dobija se po deset poena. Ona dodaje da se nula bodova dobija u slučaju kada se radi o detetu čiji roditelji ne rade, ili je samo jedan od njih u radnom odnosu. Kako piše u tekstu Konkursa, u slučaju da se desi da dva ili više kandidata imaju jednaki broj bodova, prednost imaju pre svega ona deca čiji su roditelji zaposleni u Predškolskoj ustanovi, zatim prema dužini čekanja za prijem u državni vrtić i prema većem broju dece u porodici.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan