Pune ruke posla za rečnu policiju: Dva mlada života spašena za 24 časa

Pune ruke posla za rečnu policiju: Dva mlada života spašena za 24 časa

Zbog intenzivnog saobraćaja na rekama, pripadnici Rečne policije stalno su na oprezu, neretko se susreću sa švercom akcizne robe, najčešće naftnih derivata, a intervenišu i u slučajevima pokušaja samoubistva. U poslednja 24 sata spasli su dva mlada života.

Komandir Policijske ispostave za bezbednost na rekama Bojan Masal kaže za "Policiju danas" da je ta jedinica tokom prošle godine spasla devetnaest osoba, a od početka godine do danas pet ljudi.

Pripadnici rečne policije, obavljaju poslove koje rade i sve druge policijske stanice, ali se oni obavljaju na rekama.

Kada je reč o krijumčarenju akcizne robe, Masal navodi da su najčešće u pitanju naftni derivati i da se krijumčari kreću zabačenim i skrovitim delovima priobalja koja su šumovita i nenaseljena, zbog čega se za otkrivanje ovih krivičnih dela koriste patrolni čamci.

- Od početka godine oduzeli smo preko 7.000 litara nafte i podneli nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv sedam osoba – kaže Masal i dodaje da se ova jednica susreće i sa dosta onih koji na splavovima i restoranima u priobalju koriste narkotike.

Prema njegovim rečima, od početka godine evidentirano je i procesuirano 96 krivičnih dela neovlašćenog držanja opojnih droga.

Opis poslova koje obavlja rečna policija je raznovrstan, od suzbijanja krijumčarenja i šumskih krađa, kontrole saobraćaja na rekama do nadgledanja kupača na divljim plažama.

Tokom nautičke sezone, kako kaže Masal, veliki broj ljudi odmara se na rekama u čamcima, gliserima i skuterima, a dešava se i da vozači tih plovila koriste alkohol.

- Vožnja u alkoholisanom stanju može da ima nesagledive posledice, kako za vozače, tako i za putnike i druge učesnike u rečnom saobraćaju. One koji voze pod dejstvom alkohola, u saradnji sa inspekcijom plovidbe, sankcionišemo – kaže sagovornik "Policije danas".

On dodaje da problem predstavljaju i oni koji plove neprilagođenom brzinom, kada glisiranjem stvaraju talase koji mogu ugroziti bezbednost kupača, lica na drugim plovilima i plovne objekte koji se nalaze u zoni zabrane stvaranja talasa.

- Ova materija regulisana je Zakonom i postavljenim plovidbenim znacima na rekama. Primer je reka Sava gde je zabrana glisiranja i stvaranja talasa od Ušća kod Kalemegdana do gornjeg vrha ostrva Ada Međica u ukupnoj dužini od osam kilometara – precizira Masal.

Sagovornik "Policije danas" ističe i da je jedna od obaveza ove jedinice i nadziranje plovidbe i saobraćaja svih učesnika u vodenom saobraćaju na međunarodnim rekama počev od teretnih i putničkih brodova, zatim kontrola čamaca i njihovih posada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan