Pušteni u rad kotlovi na biomasu u Dečjem selu

Pušteni u rad kotlovi na biomasu u Dečjem selu

Ustanova za decu i omladinu SOS dečje selo "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici danas je dobila kotlove za grejanje na biomasu, u koje je Pokrajinska vlada uložila devet miliona dinara. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić objasnio je da je u Dečjem selu ugrađeno 11 pogona za proizvodnju toplotne energije na biomasu, čime će se obezbediti ušteda od oko šest miliona dinara godišnje.

Pajtić je rekao da će ta sredstva ostati Dečjem selu za različite namene u zbrinjavanju dece i za obezbeđivanje što boljih uslova života.

Pored materijalnih ušteda, takvo grejanje smanjuje na minimum emisiju štetnih gasova u vazduh i na taj način se obezbeđuje da deca u Dečjem selu žive i zdravije.

- Ova investicija je važna jer ukazuje koliko je ogroman potencijal u biomasi. U Vojvodini se godišnje može iskoristi oko deset miliona tona, a koristi se svega oko milion. I u narednim godinama ćemo nastojati da u sve institucije ugradimo pogone za grejanje na obnovljive izvore, a preko Sekretarijata za energetiku i drugih programa ćemo podsticati ovakve projekte - rekao je Pajtić tokom puštanja u rad kotlova.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić je ocenio da Pokrajinska vlada pomaganjem Dečjeg sela pokazuje da gradi društvo na temelju dobročinstva, koje je u tradiciji srpskog naroda.

Egić je dodao i da će sredstva koja će se uštedeti na energentima biti uložena u bolju integraciju i edukaciju štićenika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan