Putari upozoravaju: Čuvajte se blata na putevima nadomak grada!

Putari upozoravaju: Čuvajte se blata na putevima nadomak grada!

Pošto se bliži najhladnije godišnje doba, a s njim se očekuju i prvi ozbiljiniji snežni pokrivači i temperature ispod nule, jasno je da će najviše posla imati dežurne ekipe Zimske službe JKP  „Put”.

 

Po rečima rukovodioca pomenute službe Gojka Etinskog, nedavno je, za Aranđelovdan, zabelelo na nekoliko sati u gradu, dok je na Fruškoj gori sneg vejao četiri dana.

– Naše ekipe su tamo bile maksimalno angažovane, ali intervencije Zimske službe vidljive su za širu javnost mahom u gradu. No, spremno dočekujemo zimske izazove – kaže Etinski.

Po planu i programu Zimske službe, na snazi je pvi stepen pripravnosti, gde su svakodnevno u pogonu četiri vozila s tečnim rastvorom (mešavina vode i suvog magnezijuma), čija efikasnost donosi rezultate kada temperature ne silaze 15 stepeni ispod nule.

– Ako su temperature niže, onda je efikasnije samo čistiti sneg – uverava Etinski. – Što se tiče morske soli, kojom ćemo posipati puteve kada se za to bude ukazala potreba, obezbedili smo 1.800 tona. Za potrebe tog posla imamo 21 ekipu. Osim u skladištu u sedištu preduzeća na Rumenačkom putu, imamo zalihe soli i u hangarima u Rumenki, a snabdećemo na vreme i ustanove od javnog značaja.

Rukovodilac Zimske službe u  „Putu” kaže da je sneg u ravnici drugačiji od onog planinskog i da, pod udarima vetra, začas na saobraćajnicama stvori smetove, a svima nam je još u sećanju zastoj na putevima pre tri godine.

– Na Fruškoj gori često bude slabija prohodnost pa ćemo nastojati da na vreme obezbedimo alternativne pravce, kao što su Partizanski put, put koji vodi od Venca ka hotelu  „Norcev” i deonicu puta koja povezuje Rakovac i Vrdnik – kaže Etinski.

Po njegovim rečima, uvek je najkritičnije na mostovima jer, i kada nema padavina, temperature oko nule mogu izazvati probleme. Vozači ne vode dovoljno računa, ne prilagode brzinu uslovima, pa usled naglog kočenja ugrožavaju i sebe i druge učesnike u saobraćaju. Etinski zato apeluje na sve vozače da i sami, poštovanjem propisa, doprinesu bezbednosti u periodu koji dolazi.

Gojko Etinski skreće vozačima pažnju na blato koje na putevima nadomak grada za sobom ostavljaju nesavesni rukovaoci poljoprivrednih mašina.

– Po završetku radova na njivama, neka vozila za sobom ostavljaju znatne nanose blata. I kada naše ekipe uklone te nanose, tanak sloj ostaje na putu, što je dovoljno da pri neprilagođenim brzinama izazove nezgodu – kaže on.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan