Putin naredio da naredne nedelje počne masovna vakcinacija u Rusiji

Putin naredio da naredne nedelje počne masovna vakcinacija u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je u sredu, 2. decembra, da nadležni u Rusiji naredne nedelje počnu sa masovnom vakcinacijom protiv Kovida-19, prenosi Rojters.

Hajde da se saglasimo oko ovoga – naredne nedelje nećete raportirati meni, već ćete početi sa masovnom vakcinacijom. Počnimo sa tim poslom već jednom – rekao je Putin zamenici premijera Ruske Federacije, Tatjani Golikovoj, prenela je britanska agencija.

Rusija je ranije počela da vakciniše zdravstvene radnike svojom "Sputnik V" vakcinom, nakon što su je u avgustu odobrili za upotrebu čak i prije no što je završena treća faza ispitivanja koja uključuje analizu efikasnosti i sigurnosti.

Za vakcinu "Sputnik V", nadležni u Rusiji su naveli da je efikasna više od 90 odsto. Iz svetske zdravstvene organizacije (SZO) su međutim 27. novembra rekli da "očekuju da vide kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi" kako bi mogli da procene vakcinu.

Putinova naredba o masovnoj vakcinaciji dolazi u danu u kome je Velika Britanija saopštila da je odobrila vakcinu protiv korona virusa proizvođača "Fajzer" i "Bajontek" i da će, prema rečima ministra zdravlja te zemlje Meta Henkoka, vakcinacija građana protiv Kovida-19 započeti već sledeće nedelje.

Takođe, Evropska agencija za lekove /EMA/ upozorila je u sredu da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv Kovida-19.

Podsećamo, kompanije "Fajzer" i "Bajontek" trebalo je juče da predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv Kovida-19 u Srbiji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 1297 dana i 16 sati

  hoćemo i mi rusku vakcinu, a ne ono amersko-švapsko s****e...

  Oceni komentar:
  1
  5