Putinu  i zvanično upućena molba da poseti crkvu na Banstolu

Putinu i zvanično upućena molba da poseti crkvu na Banstolu

Žitelji Banstola na Fruškoj gori, gde se gradi Hram Blage Marije, među meštanima poznat kao "Putinova crkva", uputili su poziv i molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da zajedno sa predsednikom Rusije dođe u njihovo naselje tokom posete Srbiji.

Malo ko od meštana, koji su većinom prognanici iz Hrvatske, veruje da će Vladimir Putin zaista i doći na Banstol, ali, kako je za Tanjug nedavno rekao inicijator izgradnje i član Odbora za gradnju crkve Branko Simonović, veruju da u ovom trenutku ne postoji mesto sa većom simbolikom u Srbiji gde bi trebalo dočekati Putina. 

- To je prva crkva koju Srbi prave po uzoru na neku rusku crkvu i predstavlja vertikalu srpsko-ruskih odnosa, od Romanova pa danas do Putina, kojeg mi očekujemo – kaže Simonović i dodaje da je njihov poziv ujedno i poruka ruskom predsedniku da je dobrodošao u Srbiju.

Da li će predsednik Putin doći ili ne, to u ovom trenutku zavisi od našeg predsednika Aleksandra Vučića, kojem smo uputili molbu da u protokolu posete predsednika Putina predvidi i obilazak ovog mesta. Ne zato što nezvanično u narodu hram koji se gradi nosi Putinovo ime, nego zato što je to hram u kojem će biti ispisana imena svih žrtava "Oluje" i koji će simbolično predstavljati spomenik rušenju jedne države i stradanju, ne samo našeg naroda, nego mnogo ljudi na ovom prostoru – kaže Simonović za Tanjug, a prenosi portal 021.rs.

Otac Siniša Hrvačević, sveštenik na Banstolu, kaže za Tanjug da bi bili radosni i da bi im veliku čast predstavljala poseta predsednika Putina, kao što takva poseta predstavlja čast i za celu Srbiju i Evropu.

- Bila bi čast za ovo naše malo naselje i to bi mu dalo mnogo na značaju, a mi se nadamo da će ovo postati jedan krajiški centar za Srbe iz celog sveta, jer su oni donatori i ktitori ovog hrama. Ne bismo se bunili ni kada bi predsednik Putin bio jedan od njih, to bi bila velika čast za hram, za našu eparhiju i parohiju i to bi nas sve radovalo – izjavio je otac Siniša.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan