Putno zdravstveno osiguranje ipak nije nepotreban trošak

Putno zdravstveno osiguranje ipak nije nepotreban trošak

Pred put u inostranstvo mnogi bespotrebno uplaćuju osiguranje za države sa kojima imamo sporazum. U Crnu Goru, Hrvatsku, Tursku i Bugarsku na more i bez dodatnog putnog osiguranja, u Grčku ne.

Bez dodatne polise, samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju, naši građani mogu da putuju u 20 zemalja s kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju. To se odnosi na Crnu Goru, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, ali i na Tursku, Bugarsku, Nemačku, Francusku, Italiju, Britaniju... Od popularnih turističkih destinacija u Evropi, praktično je samo pred odlazak u Grčku i Španiju potrebno platiti putno zdravstveno osiguranje, prenose "Večernje novosti".

Potvrdu u RFZO treba uzeti pre putovanja, ali ona može u izuzetnim slučajevima i naknadno da se dostavi iz Srbije.

Dodatno osiguranje mnogima se čini kao nepotreban trošak u sezoni godišnjih odmora, kad su jedva "namakli" za apartman, hotel, put. Ali ko to ne učini, a u nekoj od zemalja s kojima Srbija nema pomenuti sporazum suoči se sa zdravstvenim problemima koji zahtevaju medicinsku pomoć, sve što nije dao na mostu platiće na ćupriji - jer, ukazivanje čak i manje zdravstvene pomoći u zemljama u koje stanovnici Srbije mahom idu na odmor košta neuporedivo više od 1,2 evra po danu, koliko u privatnim zdravstvenim kućama uglavnom treba izdvojiti za putno zdravstveno osiguranje.

Dobrovoljno putno zdravstveno osiguranje može da se uplati i u RFZO: za devet do 11 dana, koliko građani najčešće i ostaju na odmoru, košta od 975 do 1.219 dinara, zavisno od toga da li se uplaćuje polisa od 10.000 ili 15.000 evra. Za starije od 75 godina je skuplje, i košta od 1.685 do 2.072 dinara.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

srpska pravoslavna crkva isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad novosadsko porodilište horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje betanija jkp novosadska toplana Dom zdravlja Isključenje struje novosađani Hitna pomoć astrologija bez grejanja bebe elektrovojvodina servisne informacije novi sad horoskopski znaci isključenje grejanja dnevni horoskop jkp lisje raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja