Putovali smo za Crnu Goru – evo kako izgleda procedura

Putovali smo za Crnu Goru – evo kako izgleda procedura

Otvorene granice između Srbije i Crne Gore obradovale su mnoge, prvenstveno one koji su se uželeli mora, svoje porodice i prijatelja koji tamo žive. Međutim, mnogi građani koji žele da se zapute kod komšija zbunjeni su i imaju brojne nedoumice oko same procedure.

Pravila kažu da u Crnu Goru možete da uđete sa negativnim PCR testom ili pozitivnim ELISA testom klase IgG, koji je zapravo dokaz da ste preležali korona virus i imate antitela. Ukoliko niste bili zaraženi, potrebno je da izdvojite 6.000 dinara i rezervišete PCR testiranje. U zavisnosti od datuma kojeg planirate putovanje, najbolje je da u proceduru krenete četiri dana ranije. Računica je sledeća – ako putujete u petak, krenite sa organizacijom još u ponedeljak. Recimo da želite da se testirate u utorak, onda u ponedeljak tačno u 10 časova morate pristupiti veb stranici Instituta za Javno zdravlje Vojvodine i brzo ukucati svoje podatke (ime, e-mail adresu i broj pasoša). Imajte na umu da je odjednom moguće prijaviti maksimalno četiri osobe. Veoma je važno da tačno tada budete onlajn i odmah ispunite sve što je neophodno, kako biste uspeli da rezervišete svoj termin, među 150 ostalih, jer se termini popunjavaju neviđenom brzinom.


Ako ste se uspešno prijavili,
na vašu e-mail adresu stići će potvrda rezervacije, koju je neophodno da odštampate i ponesete sa sobom na testiranje. Ukoliko potvrdu niste dobili nemojte da paničite već prvo proverite spam folder u elektronskoj pošti, zato što je moguće da se tamo "zaglavila" potvrda. Nama se desilo upravo to. Ako ni tamo nema potvrde, pokušajte sledećeg dana u 10 sati – zato smo i napomenuli da bi trebalo u proceduru krenuti sa jednim "bonus" danom, za svaki slučaj. U zavisnosti od toga da li ste uspeli da rezervišete termin testiranja za utorak ili u sredu, zavisi i kada ćete imati gotove rezultate. Ako uradite test  u utorak, računajte da će biti gotov u sredu, a ako ga radite u sredu biće gotov u četvrtak. U oba slučaja ćete imati rezultate na vreme za put u petak i vaš test će biti validan jer je dozvoljeno do bude star maksimalno 72 časa.


Za testiranje morate pripremiti svu
propisanu dokumentaciju: uplatnicu, potvrdu o rezervaciji, važeći pasoš, dokaz o putovanju (možete da iskoristite prevoznu kartu, potvrdu o rezervaciji smeštaja, vaučer turističke organizacije, pozivno pismo i sl.) kao i upitnik sa sajta Instituta za Javno zdravlje Vojvodine, koji treba da preuzmete, odštampate i popunite. Testiranje se vrši u periodu od 7 do 10 časova u trijažnoj prostoriji u zadnjem dvorištu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ulaz iz ulice Ruđera Boškovića. Najbolje je da poranite kako biste stigli sve da obavite na vreme jer ćete na licu mesta zateći veliki broj ljudi. No, nemojte to da vas brine. Iako ćete se naći u dugačkom redu, sam proces testiranja traje svega tridesetak sekundi pa sve ide mnogo brže nego što će vam se učiniti na prvu loptu. Naše iskustvo kaže da ćete na red stići okvirno za 45 minuta.


Kada dođete na red, treba da predate dokumentaciju koju ste poneli sa sobom a kada se medicinsko osoblje uveri da je sve u redu, uzeće vam bris grla i nosa. Nakon toga biće vam rečeno kada će test biti gotov i na koji način možete da ga preuzmete.
Sutradan popodne, stići će vam sms poruka sa linkom na kojem možete proveriti rezultate testa i podacima koje treba da ukucate prilikom prijave na sajt Ministarstva zdravlja. Dobijene rezultate je dovoljno da odštampate i ponesete sa sobom, jer su važeći bez potpisa i pečata. Ukoliko ipak želite da preuzete papir u Institutu za javno zdravlje, možete to uraditi nakon 17 sati na glavnom ulazu.


Što se samog putovanja tiče, ukoliko ne idete sopstvenim prevozom najbolje je da odete na autobusku stanicu i raspitate se o redu vožnje za gradove Crne Gore
. Autobusi su ponovo počeli da saobraćaju pa tako, recimo za Budvu ili Herceg Novi, imate na raspolaganju po tri polaska dnevno. Za Crnu Goru ponovo lete i avioni i to od 19. avgusta. Karte je moguće kupiti u filijalama avio prevoznika ili putem veb stranica kompanija "Air Serbia" i "Montenegro Airlines". Prema našem iskustvu, karte za se mogu obezbediti i dva-tri dana ranije, što inače nije slučaj u letnjim mesecima. Što se cena tiče, za Tivat i Podgoricu možete da letite za 8.000 do 9.000 u jednom pravcu a povratna karta će vas u proseku izaći 15.000 dinara.


Na aerodromima se ne primećuje nikakva značajna razlika u procedurama. Na samom ulazu aerodroma "Nikola Tesla" nalaze se posteri sa pravilima ponašanja, na kojima je naznačena
obavezna upotreba maski, praćenje oznaka prilikom stajanja u redu, te redovno pranje ruku i dezinfekcija. Rukavice za putnike nisu neophodne, mada ih osoblje na aerodromu nosi. Ukoliko ste u žurbi zaboravili da ponesete neophodnu opremu, unutar objekta se nalaze uslužni aparati na kojima je moguće kupiti medicinske maske po ceni od 100 dinara, višeslojne maske po ceni od 200 dinara i flašice 70% alkohola od 100 mililitara, za 200 dinara.


Ispred obeleženog dela za ček-in nalazi se zdravstveno upozorenje sa informacijama za putnike o respiratornim infekcijama izazvanim novim korona virusom. Sama procedura za prijavu na let i prijavu prtljaga odvija se nesmetano i po uobičajenim pravilima. S obzirom na to da trenutno na aerodromu cirkuliše znatno manji broj ljudi nego obično,
sam proces će trajati kraće nego inače. Nakon prijave, kao i obično, potrebno je da uz važeći pasoš i avionsku kartu pristupite pasoškoj kontroli. Za vreme pasoške kontrole niko vam neće tražiti rezultate testa na Kovid, ali prilikom bordinga hoće. Kada prođete i poslednju kontrolu možete na miru da se smestite u avion i uživate u letu. Procedure u avionu su ostale nepromenjene kao i veličanstveni pogled na planine i more, kroz oblake.


Kada sletite u Crnu Goru, nakon pasoške kontrole, neophodno je da još jednom pokažete vaš negativan test i to na šalteru sanitarne inspekcije.
Nakon toga slobodno možete da produžite do vašeg kofera a zatim i da se opustite i uživate u odmoru. Ne zaboravite da budete pažljivi i brinete u svom zdravlju prilikom boravka u zemlji, kako biste osigurali da se i kući vratite negativni na virus a pozitivni na sreću.

Zabeležila: S.S.

Foto: S.S i Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Fino pozdravljanje majke

  pre 944 dana i 1 sat

  Moja procedura je: -Umesto da dam novac crnogorskom ugostiteljstvu, poznatom po svojim kelnerima i odnosu prema gostima - ostaviću ga za iduću godinu ili neko putovanje u Egipat, Tursku, Jerusalim ili Grčku.
  Uvredljivo je za ljude poput mene, koliko je ovaj narod amorfan, zaboravljiv i u ime kratkog uživanja bi prodao rođenu mater - a kamoli stav.

  Oceni komentar:
  13
  12
 • Ivana

  pre 940 dana i 20 sati

  Jedno pitanje. Planiram putovanje za Crnu Goru i pošto mi je pasoš istekao,išla bih na ličnu kartu,ali u tekstu ne vidim da postoji mogućnost unošenja broja lk,šta u tom slučaju?

  Oceni komentar:
  4
  0
 • Fino pozdravljanje oca

  pre 936 dana i 3 sata

  @Fino pozdravljanje majke
  WOW... kakav karakter... Ići ćeš u Tursku da im ostaviš pare kao nagradu za vekove nabijanja na kolac.

  Oceni komentar:
  4
  11
 • Raznih nas ima

  pre 936 dana i 2 sata

  Pošto vidim da voliš da imaš posla samo sa očevima, tipično crnogorski...
  Ovo je doba ljudskih sloboda. A brat te može samo jedna za**bati.
  Ti im idi u Crnu Goru, koju ja sigurno poznajem bolje od tebe,
  a ja ću po bilo kojem drugom delu sveta, bez obzira šta je ko kome radio pre 5-6 ili više vekova.
  Ti se drži toga, a ja moje filozofije.
  Ja ću svoje pozdravljati sa majkama - a ti sa očevima.

  Oceni komentar:
  10
  5
 • Fino pozdravljanje oca

  pre 936 dana i 50 minuta

  Ja tebi ne zameram što ideš u Tursku, ne zameram ti ništa. Ali ti si taj kome je uvredljiva zaboravnost ovog naroda. I naravno, ne možeš znati da li bolje od mene poznaješ Crnu Goru, jer me ne poznaješ, kao ni ja tebe.
  Što se tiče sveta, možda smo se i sreli ili ćemo se sresti, ima me svuda :)

  Oceni komentar:
  4
  10
 • Fino pozdravljanje oca

  pre 935 dana i 3 sata

  Uzgred, ja sam žena.

  Oceni komentar:
  3
  10
 • Oca mu očinjeg

  pre 935 dana i 2 sata

  @Fino pozdravljanje --> Žena.
  Iskreno da ti kažem, mene nikada niko ne bi mogao da nabije na kolac.
  Kao što nikada ne bi mogao da me strelja, a da stojim i gledam ga.
  Postoji nešto što se zove borba, čak i sa nadmoćnijim neprijateljem.
  Oni koji su to doživeli pre 5-6 vekova, nisu davali otpor, zato su tako i prošli.
  Danas obraćati pažnju na to [ta je neko radio pre 5-6 vekova, žalosno je.
  Kada ne obraćamo pažnju ni na to šta je neko radio pre 20 godina, 1999-te.
  Današnja deca u velikoj meri ljube američku čokoladnu zvezdu.
  (Za izraz se obratite... ne smem ni da ih pomenem)
  A Crna Gora više nikada neće biti ona naša Crna Gora.
  Doživeće klimatski veoma gadnu sudbinu.
  Poplavljene sve objekte u primorju i nestanak svog zelenila, ostaće im kamen i pesak.
  No, nadam se da si mlada i da ćeš to videti.
  A nadam se da ja neću.

  Oceni komentar:
  10
  3
 • Fino pozdravljanje oca

  pre 935 dana i 41 minut

  Nisu davali otpor, pa su tako prošli?
  Pa kakav otpor očekuješ od nejači - dece, žena i staraca? Oni manje vrede od tebe ili šta?
  Uzgred, to nije bilo pre 5-6 vekova, pa naprasno prestalo, nego je počelo pre 5-6 vekova i trajalo vekovima. Niti jedan agresor u 20. veku ne može da se poredi sa tim. Osim toga, sve je bilo propraćeno haračem (verujem da znaš šta je to). E, to je ono što je vekovima otimano od preživelih. Kad budeš otišao u Tursku pitaj ih da li su to ikada vratili. A onda im daj još.
  Nejasno je šta je to tebi uradio taj Crnogorac, pa da si toliko gnevan na njih. Nekakav brat te za**bao? Kako? Kelner je bio spor ili šta?
  I sada je odjednom žalosno prisećati se, a poželjno zaboraviti? Sasvim suprotno od prvog posta.

  Oceni komentar:
  3
  10
 • @Žena

  pre 934 dana i 23 sata

  Kada žena tako strasno negativno govori o nekoj naciji, garant je imala muža iz nje.
  Što se mene tiče, godinama sam išao u Crnu Goru, poreklo vodim iz nje, sarađivao sa ugostiteljima iz Crne Gore i nakon svog iskustva - daleko im lepa kuća što se tiče ugostiteljstva.
  A što se tiče događaja od pre 5-6 vekova, nema smisla da ti i ja danas raspravljamo o njima.
  Za mene, kao Jugoslovena, postoje samo loši ljudi, loši ugostitelji i neprofesionalci i slično.
  Nacije, prošle vekove, ko je kome šta.... ne bih ja u to danas dirao.
  Možemo i o detaljima ovog naroda, jer sam bio posle rata u Vukovaru dok ga nismo predali,
  tako da bih mogao ovaj narod nagrditi najstrašnije..... znajući "bisere" ovog naroda.

  Oceni komentar:
  9
  3
 • Fino pozdravljanje oca

  pre 934 dana i 5 sati

  Misliš, moj muž bio Turčin? Nikada. Niti je sada. A i da jeste i to bi bilo ok.
  Vidi, cela ova prepiska je zbog ovoga:
  "Uvredljivo je za ljude poput mene, koliko je ovaj narod amorfan, zaboravljiv i u ime kratkog uživanja bi prodao rođenu mater - a kamoli stav."
  Pa zatim:
  "A brat te može samo jedna za**bati." (ako ovde misliš na Crnogorce)
  Dakle, ti si taj koji strasno negativno govori o nekoj naciji. Zbog čega? Zbog lošeg ugostiteljstva u CG? Ala ti je razlog... Pa nije niko nikom skinuo glavu! Ti si imao lični problem sa njima.
  Ja Tursku pominjem samo u kontekstu poređenja. Proporcije nesreće koju je Turska donela na ove prostore (i koja se završila pre tek nešto više od 140 godina) ne može da se poredi sa trivijalnostima koje ti pripisuješ Crnoj Gori, pri čemu se još sablažnjavaš nad ovim narodom koji ih ne doživljava na isti način kao ti. Mislim, o kakvoj prodaji rođene matere ti gore pričaš, čoveče? Da, usluga u CG generalno jeste lošija nego drugde, ali čemu tolika drama?

  Oceni komentar:
  0
  9