PZP: "Zlatiborizacija" Fruške gore usled masovne divlje gradnje i seče šume

PZP: "Zlatiborizacija" Fruške gore usled masovne divlje gradnje i seče šume

Gradski odbor Pokreta za preokret (GrO PZP) upozorava javnost da je Fruška gora "ozbiljno napadnuta masovnom divljom gradnjom", koja je već izmenila izgled "vojvođanske Svete gore" i traži da se hitno preduzmu mere koje bi to sprečile. 

Pogled iz Novog Sada, odnosno – sa Petrovaradinske tvrđave ali i iz Kamenice, Novog Sada i Veternika pruža sliku obronaka koja su bez ikakvog reda betonizirani. Čitava područja prekrivena šumom sada su opustošena, a na mestu šume i zelenila sada su ogromne zgrade, vile, betonske ograde i bazeni. Frušku goru je zahvatila "zlatiborizacija" i izvesno je da su investitori, koji su po očito u sprezi sa vlašću i građevinskim inspekcijama, prepoznali ovu planinu kao prostor za realizaciju nedozvoljene gradnje. Frušku goru čeka sudbina Zlatibora, iako je reč o nacionalnom parku i plućima Novog Sada i Vojvodine, imajući u vidu da je Vojvodina jedna od najnepošumljenijih delova Evrope. Za ovo je odgovorna gradska i pokrajinsksa vlast SNS-SPS-SVM i rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška gora – poručuje GrO PZP-a.

Oni upozoravaju da je Iz Novog Sada i okolnih mesta vidljiva "svakodnevna devastacija Fruške gore".

Više stotina objekata poslednjih meseci niklo je na potezu od Paragova prema Popovici i dalje prema Rakovcu i Beočinu. Novi objekti vide se i na vrhovima Fruške gore – navodi se u saopštenju i dodaje:

Osim divlje gradnje, zbog koje se seče šuma, i uništava zelenilo i životinjski svet postaju vidljivi "rezultati" komercijalne seče drveća koju sprovodi Nacionalni park Fruška gora. Ako se tome doda ilegalna seča šume i seča od strane zakupaca šume, koja je vraćena SPC jasno je zbog čega su sve vidljivije goleti na samoj Fruškoj gori.


Oni smatraju da je na delu "pravi ekocid jer se protiv zakona uništava šuma, kao i biljni i životinjski svet na toj planini". 

– Ne radi se o malim vikendicama ili kućama koje se grade već o zgradama od nekoliko stotina i hiljada metara kvadratnih i izbetoniranim ogradama i prilazima. Pozivamo tužilaštvo za organizovani kriminal i druge nadležne organe da hitno preduzmu sve iz svoje nadležnosti kako bi se sprečilo uništavanje preostalog dela Fruške gore i kako bi se podnele krivične prijave I kako bi odgovarali svi oni koji nelegalno grade, uz podršku vlasti, i seku šumu – zahteva Gradski odbor PZP-a.

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Budućnost je nestanak zelenog

  pre 461 dan i 51 minut

  Desne strane Fruške Gore, sa puta prema skretanju za Vrdnik, one koja gleda na Novi Sad, uopšte neće biti. Tu će stranci, mahom Italijani, Španci i Grci izgraditi motel do motela, svaki sa bazenom i teniskim igralištem. Dogodiće se to nakon velike bežanije iz tih zemalja, zbog napada islamske vojske. A do toga će doći usled teške provokacije amerike i Izraela, koji će nakon napada na Iran, koji neće dobro proći, baciti atomsku bombu na Iran.
  I tada će Arapi reći - što je bilo dosta, dosta je !!

  Oceni komentar:
  8
  5
 • AndjelA

  pre 458 dana i 16 sati

  Podržavam!
  Krajnje je vreme da zaustavimo zlo koje uništava ovu divnu planinu.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • mala

  pre 458 dana i 1 sat

  Sto vise betona i zgrada nam treba na Fruskoj Gori.

  Oceni komentar:
  4
  0