Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku

Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku

Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, izjavio je Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na današnjem Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje".

Ipak, on ističe da će uvećanje biti minimalno.

- Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara – objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od 1. jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara, javlja Blic.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kokša iz Karlovaca

  pre 551 dan i 20 sati

  Da li će to uvećanje računa važiti i za Beograđane i južnije.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Данко Б. Марин

  pre 551 dan i 19 sati

  Председник државе Александар Вучић крши Устав и све ОК, ,,акцизе" искусно лупа- јер је био рекеташ СЦ ,,Пинки" у Земуну и само то зна хулиган прекомандован у политичара!

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Đorđe

  pre 550 dana i 19 sati

  Glupost. Sutra nova stavka za veću budnost zaposlenih, prekosutra za redovnu zamenu ulja u kolima direktora (koliko ih ima ?), pa onda...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Milan

  pre 547 dana i 19 sati

  "On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti."

  Pa ko ce bolje od njh nase pare potrositi :)

  Oceni komentar:
  0
  0