Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije: Polako ponestaju neki lekovi (FOTO i VIDEO)

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije: Polako ponestaju neki lekovi (FOTO i VIDEO)

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je danas u Novom Sadu da je epidemiološka situacija loša i da ponestaju neki lekovi.

Rekao je da nije optimističan ni u vezi nabavke broja doza vakcina koje su vlasti najavile jer ruski i kineski proizvođači još nisu poslali dokumentaciju našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. On je ujedno najavio tužbu protiv predsednika Srbije zbog neistina koje je izneo o njemu. 

Panić je u subotu posetio najveći grad Vojvodine kako bi na Šodrošu podržao još jedan protest protiv projekta "Novi Sad na vodi".


– Pokazalo se da nabavke respiratora, niti dve nove bolnice nisu rešile epidemiju jer i dalje tražimo mesto više u svakoj kovid jedinici, a i dalje su ogromne gužve u kovid ambulantama. Situacija je loša, mi u Kraljevu još imamo lekova, ali dobijam informacije iz Srbije da polako ponestaju neki lekovi. Plašim se šta će biti. Niskomolekularni heparin je skoro potpuno povučen iz apoteka da bi ga bolnice imale, što znači da nije istina da na zalihama imamo svega dovoljno
– rekao je Panić.

Tvrdi da je najstrašnije to što stručni deo Kriznog štaba i dalje urušava svoj integritet i smatra da je nedopustivo da je toliko najava proslava Nove godine, žurki i okupljanja. 

 Sve ovo je moglo i moralo biti drugačije. Novac je trebalo uložiti u edukaciju građana. Mi smo siromašna zemlja i verovatno ćemo biti u drugom delu onih koji će dobiti vakcine u nekom većem broju. Ovo što se trenutno dešava je propaganda jer 4.850 vakcina je dovoljno za 2.400 građana. Očigledno će biti vakcinisano 4.850 ljudi nadajući se da će stići još nešto vakcina. Međutim premijerka najavljuje kinesku i rusku vakcinu, ali oni još nisu ni poslali svoju dokumentaciju našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. To su nedopustive stvari i dalje je sve bez ikakvog plana i mislim da neće ništa biti približno tome što vlast najavljuje – kaže Panić.


Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije objašnjava da se Kovid-19 sprečava preventivom, a kada dođe do lečenja najčešće su prisutne i posledice, a vrlo često dolazi i do letalnog ishoda.

– Apsolutno ne verujem u zvaničan broj preminulih. Još uvek nemamo dovoljno čvrstih dokaza, ali nadam se da će toga biti i da će se pojaviti i da će svet izvršiti pritisak. Prema osnovama epidemiologije, da bi tokom epidemije mogli bilo šta da planirate, propišete ili preporučite od mera, morate znati tačan broj novoobolelih, gde se oni nalaze, da li postoje žarišta i morate znati pravi broj preminulih, da bi mogli da planirate bolničke kapacitete tercijalnog karaktera. Najbitnije u svemu tome je da organizujete društvo kako treba, da  što manje trpi ekonomija, ali nikada se ne sme i ne može uporediti život i zdravlje građana sa bilo kakvim novcem – kaže Panić.

On je apelovao na građane da shvate situaciju ozbiljno, ako ne zbog lekara onda zbog sebe i svojih najbližih. Objasnio je da se Kovid-19 da lečiti i preboleti, ali kada nema dovoljno kapaciteta onda se stanje zna nekada tako rapidno pogoršati da 24 sata budu zaista presudna da neko izgubi glavu. 


Doktor Panić je inače zaposlen kao anesteziolog u bolnici "Studenica" u Kraljevu, a u subotu je posetio Novi Sad  kako bi na Šodrošu podržao još jedan
protest protiv projekta Novi Sad na vodi. On je okupljenim Novosađanima rekao da se članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije osipaju jer je do sada 55 kolega izgubilo život u borbi protiv pandemije.

Objasnio je prisutnima šta je ratna trijaža koju je prethodne noći morao da primeni u crvenoj zoni kovid bolnice.

– Tražili smo napismeno da nam dostave da to moramo da radimo. Noćas je došao kolega i tražio mesto za dečka koji je 1962. godište. U medicini to je dečko. Ja sam mu rekao da može ući u intenzivnu negu i odabrati jednog od osam pacijenata kojeg ćemo skinutu sa ventilatora da bi taj momak dobio šansu. Kolega je pogledao u mene, pa u pod i okrenuo se i otišao sa rečima "Morao sam da te obavestim". U intenzivnim negama kovid jedinica delimo patnju građana. Razboljevamo se, imunitet nam opada jer je teško podneti sve to što se dešava i što mora da se vidi. Ratna trijaža je i kada prvo pitam koje je godište pacijent – rekao je Panić. 


On je poručio prisutnima da će jednog dana svi medicinari svedočiti o svemu lošem što se dešavalo  u zdravstvu. Najavio je i tužbu protiv predsednika Vučića jer je izjavio za njega da ruši državu i zdravstveni sistem.

– Predsednik će svoje reći morati dokazati na sudu. U ponedeljak ćemo mu uputiti poziv preko suda pošto nije hteo na javni duel. Uvek ljudima pružim šansu da prođu jeftinije, ali da stanu iza svojih reči. Ovaj put će doći na sud da dokaže ono što je govorio  o meni,  a ja to smatram uvredom i to sigurno neće ostati na mom imenu. Sve ovo radimo da bi bilo još više nas  koji će se okupiti i reći neće moći više ovako dalje Aleksandre Vučiću. Dovoljno je bilo – poručio je Rade Panić.

"Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!"

Nekoliko udruženja građana i opozicionih političkih partija pre više meseci organizovali su akciju "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!". Njihov cilj je da se spreči plan gradskih vlasti da se na Šodrošu nasip pomeri u korito reke i da se više stotina hektara pretvori u građevinsko zemljište na kojem bi "Galens" izgradio stambeno-poslovni kompleks. Do sada su prikupili 12.000 potpisa Novosađana koji se protive ovoj odluci gradskih vlasti.

Oceni vest:
22
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 711 dan i 18 sati

  Puna usta "garija", a na čelu ove bulumente sve go dođoš koji na Šodroš dolazi jedino uz pomoć GPS-a.

  Oceni komentar:
  25
  4
 • Novosadjanka

  pre 711 dan i 17 sati

  Novi SAd na vodi je ogromna greška u svakom smislu, ekološkom, finansijskom i urbanističkom. To je jedno veliko zlo koje mora da se spreči i to je veoma važno. Pre svega i zbog ekologije i očuvanja i nadam se reverzije sistematskog uništavanja grada, vazduha, reke, zelenila i sigurna sam da tu ima ili će biti neke otimačine para od građana jer to je uvek faktor. Neko će masno da zaradi na tome da mi imamo do kraja uništenu reku, da vazduh bude još zagađeniji i naši životi još ugroženiji. S obzirom da je Dunav internacionalna reka a ne samo "naša" možda bi se tu mogla zatražiti i pomoć Evrope. NIKOG ne zanima glupi luksuzni stambeni kompleks niti još jedan tržni centar koje 99% građanja neće moći ni slučajno da priušti, nikog ne zanima više povlađivanje bogatašima i onima koji zgrću pare na račun našeg vazduha, reke i našeg zdravlja. Narodski rečeno neka se teraju malo! Što se tiče stanja u zdravstvu, nije baš teško pogoditi kakvo je stvarno stanje. SAmo naivni veruju u bajke koje nam serviraju. Ne razumem ni te potrebe za masovnim proslavama, pogotovo sada kad je stvarno najgore vreme za to.

  Oceni komentar:
  3
  29
 • Živi bili pa videli

  pre 711 dan i 4 sata

  U januaru će se dešavati sve ono. što, duboko verujem, vodi kao slomu sistema dosadašnje vlasti koja je podržavala banjalučke graditelje a rušitelje Grada Novog Sada.
  Da sam ja predsednik Aleksandar Vučić, ne bih se radovao nadolazećoj 2021-voj godini niti januaru.

  Oceni komentar:
  2
  16
 • jelena

  pre 711 dan i 3 sata

  Samo mi je žao što me je ova korona osudila na izolaciju i lečenje, pa nisam mogla da svojim prisustvom podržim akciju na Šodrošu.
  No uskoro eto i mene u borbi za naš Novi Sad bez improvizacije i šarlatanstva a naročito pranja prljavog novca.

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Diana

  pre 711 dan i 56 minuta

  Bravo ljudi. Podrška

  Oceni komentar:
  5
  14