Radi bezbednosti u školama đacima stižu identifikacione kartice

Radi bezbednosti u školama đacima stižu identifikacione kartice

Sastanak o povećanju bezbednosti đaka u osnovnim i srednjim školama, upriličen povodom početka nove školske godine, održan je u Policijskoj upravi.

Predstavljeni su rezultati analize podataka o bezbednosti u školama u protekloj godini, na osnovu kojih će Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predlagati mere za povećanje bezbednosti.

Kako je rečeno na sastanku učenici 10 osnovnih i 10 srednjih škola dobiće identifikacione kartice, na osnovu kojih će ulaziti u školu. Za taj projekat izdvojeno je 10 miliona dinara, a prema rečima načelnice Gradske uprave za obrazovanje Lidije Tomaš, ta mera sprečiće osobe, koje ne pripadaju školi da u njoj borave.

-Sve ostale škole identifikacione kartice dobiće naredne godine. Osim toga radi se i na pilot projektu koji obuhvata postavljanje metal detektor vrata u Tehničkoj školi "Mileva Marić Ajnštajn". Kroz neko  vreme pokazaće se da li taj pilot projekat utiče na povećanje bezbednosti đaka- rekla je Tomaš.

Rezultate analize za prethodnu godinu predstavio je oficir Odeljenja policije Dejan Drobnjak.

  - U školama na području Južnobačkog okruga ili u njihovom neposrednom okruženju, u školskoj 2014/15. godini, evidentirana su ukupno 243 krivična dela, što je za 5% manje nego u odgovarajućem prethodnom periodu. Trećina svih krivičnih dela počinjena je u Gradu Novom Sadu, kao i 36% svih prekršaja javnog reda i mira evidentiranih u prethodnoj školskoj godini. U strukturi krivičnih dela najčešća su ona protiv imovine, a među njima krađe i uništenje i oštećenje tuđe stvari - rekao je oficir Odeljenja policije Dejan Drobnjak.

Otkrivanje većeg broja krivičnih dela iz oblasti suzbijanja narkomanije rezultat je aktivnosti policije i operativnih akcija, kao što je „Školarac“. Ta akcija realizuje se u svim školama u Novom Sadu, od juna 2014, sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminaliteta. Tokom ove akcije, policija je, između ostalog, primenila ovlašćenja prema 6000 lica, pronašla i oduzela narkotike od 90 lica, zaplenila pet komada vatrenog i 52 hladnog oružja, pronašla 27 lica po poternicama.

Za bezbednost učenika u školama zaduženi su i školski policajci koji pokrivaju ukupno 32 obrazovne ustanove u Novom Sadu i Temerinu. U zonama škola pojačano je prisustvo pozornika, a dojave o događajima u školama ili njihovoj okolini za policiju imaju prioritet u odnosu na ostale. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija bez vode servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina tajne horoskopa bez tople vode OK Vojvodina smanjen pritisak vode Isključenje struje betanija prognoza vremena novosađani novorođenčad odbojkaši vojvodine isključenje grejanja novosadsko porodilište bebe Vreme u Novom Sadu novi sad bez grejanja horoskopski znaci jkp novosadska toplana ljubavni horoskop Srbija vremenska prognoza bez struje isključenje vode