Radiolog iz Niša: Saveti za lakšu borbu protiv korone u kućnim uslovima

Radiolog iz Niša: Saveti za lakšu borbu protiv korone u kućnim uslovima

Osobama koje su se zarazile korona virusom, a nisu hospitalizovane, odnosno imaju blage simptome, radiolog iz Niša Aleksandar Ivković nudi korisne savete, koje izvodi iz ličnog iskustva borbe sa Kovidom-19.

Ivković je u svom blogu napisao tekst u kojem daje jednostavne savete za lakšu borbu sa virusom u kućnim uslovima. On naglašava da "ovo ne menja savete koje dobijete od lekara koji vas je pregledao, već služi za one koji nisu dobili savete".

Kada je obavezno da se javite lekaru

Postoji nekoliko stvari koje određuju da li ste za bolničko ili kućno lečenje. Bilo šta od sledećeg da se dogodi obavezno se javite lekaru, navodi Ivković:

Naglo pogoršanje disanja. Brojite koliko udisaja imate u jednom minutu i to zapisujte. Ako nemate oksimetar (a većina nema) to vam je jedan od pokazatelja kakvo vam je stanje pluća. Normalan broj udisaja je 12 do 16. Kod dece je veći, kod starijih manji. Ukoliko se to pogoršava (broj raste) i osećate da ne možete da udahnete, potrebno je da se javite lekaru.

• Nagle glavobolje koje se ne smiruju nakon lekova. Ako ne mogu da se smanje lekovima, obavezno se javite lekaru

Uporno povraćanje koje ne staje. Povraćanje je jedan od simptoma koji se očekuju. Ne treba paničiti ali je važno da se zaustavi jer može voditi u dehidraciju. Ako nikako ne staje, opet mora kod lekara

• Uporan proliv koji ne može da se zaustavi. 

O čemu morate voditi računa

Kako ističe radiolog, treba paziti da nikako ne dođe do dehidracije. "Iz iskustva, nikome u kući nije prijala obična voda. Nađite tečnost koja vam prija. Šumeće vitamine, sokove, čajeve. Bilo šta. Bitno je da se održi hidracija organizma. Oni koji su bili bolesni zimi tvrde da im je prijalo toplo, oni bolesni leti, hladno. Nije bitno šta, bitno je da se unosi tečnost".


Ako dođe do porasta temperature obarajte je. Ne morate da čekate onih 38,5°C.
Obarajte je da vas ne iscrpi maksimalno. Brufen, paracetamol, nije važno šta. Ono što vam prija – savetuje Ivković i dodaje "Odmarajte, ne krećite se, posebno ne savijajte se glavom napred i na dole".  

Ako nakon dugog ležanja želite da ustanete, može se desiti da osetite mučninu i vrtoglavicu. "Prvo malo sedite a tek onda ustanite", kaže lekar.

Mentalne reakcije se drastično menjaju. Nije strašno ako postanete preosetljivi, proći će. Gubitak mirisa i ukusa se dešava skoro redovno. Prolazno je – pojašanjava Ivković i savetuje:  

– Ako ima načina kontrolišite pritisak. Puls možete uvek. Bitno je da nema velikih oscilacija, s time da uvek brzina otkucaja raste sa porastom telesne temperature.

Ishrana

Radiolog napominje da je važno jesti.

U nekim trenucima je to teško. Izaberite ono što vam prija, šta god je to. Samo jedite, potrebno vam je –  naglašava.

Kako da se ponašaju oni koji su preležali Kovid-19, ali još uvek osećaju posledice, pročitajte na sajtu nova.rs.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Šta ću kad nisam struka...

  pre 794 dana i 22 sata

  Tekao bih nestručno, da od svih tečnosti rakija nije za odbaciti.
  Možda lagano dehidrira i ona, ali jasno je da ne prija ni virusu.

  Oceni komentar:
  0
  1