Radionica o javno-privatnom partnerstvu održana u Skupštini grada

Radionica o javno-privatnom partnerstvu održana u Skupštini grada

Radionica o javno-privatnom partnerstvu, koja za cilj ima da predstavnicima lokalnih samouprava približi projekte i saradnju između javnog i privatnog partnera, održana je danas u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Dvodnevnu radionicu, koju organizuje Кomisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije, otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, napomenuvši da je ova tema vrlo značajna, "ne samo za Novi Sad, već za Srbiju u celini".

- Opšta ocena jeste da je Evropa budućnosti u stvari Evropa gradova i da će se svuda nametnuti izazovi pred lokalne autoritete da se odgovori na eventualne probleme koje donosi nagli porast stanovništva. Danas ćemo biti u prilici da vidimo koja su iskustva pre svega u Evropi, ali i kod nas – istakao je Jelušić.


On je napomenuo da privatno-javno partnerstvo nije samo partnerstvo između lokalne samouprave i privatnog partnera, nego se mora obratiti pažnja i na korisnike usluga, da bi se te usluga mogle organizovati na najbolji način kako bi korisnici bili zadovoljni.

- Ovo je prva radionica i više smo nego zadovoljni što se ona održava u Novom Sadu. Zaposleni u Gradskoj upravi treba na maksimalno posvećen način da prihvate iskustva koja će se kroz radionicu prikazati. Кako iskustva iz Srbije, tako i ona iz Evrope – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Radionice organizuje Кomisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije, a zamenica predsednika Кomisije Andrijana Jovanović istakla je da se trenutno realizuje 67 projekata javno-privatnog partnerstva u Srbiji, te da je najveći broj njih u lokalnim samupravama.

- To su najčešće projekti iz oblasti komunalnih usluga. Ono što je dobro jeste da sve veći broj projekata ide i u pravcu kulture, obrazovanja i sporta – kazala je Jovanović.

Ona je ocenila da je veoma važno da se ovakvi dugoročni projekti pripreme na studiozan način, da se urade sve analize, od ekonomskih do tehničkih i faninsijskih, kako bi se projekat realizovao na pravi način i imao svoje benefite.


Radionica se organizuje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a Aleksej Zverev iz EBRD-a, objasnio je da se one odvijaju u okviru šireg programa Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je počeo u Srbiji 2010. godine.

- Radionica će biti podeljena na tri dela, prvi blok se odnosi na srpske propise i zakone, drugi se tiče poslovnog okruženja i treći na međunarodne aspekte javno-privatnog partnerstva – rekao je Zverev.

Na današnju radionicu prijavilo se oko 80 učesnika, predstavnika jedinica lokalne samouprave, odnosno javnog sektora, a pored Novog Sada radionice će se organizovati i u drugim gradovima u Srbiji.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje RHMZ novosađani elektrovojvodina isključenje vode jkp novosadska toplana novosadsko porodilište isključenja struje bez vode raspored sahrana novi sad novorođenčad servisne informacije 27. novosadski maraton novosadska policija bez struje betanija servisne informacije novi sad KCV bebe matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Aleksandar Vučić klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija izmena režima saobraćaja vremenska prognoza novi sad