Radna zona "Sever 2": Za nove firme čak 30 hektara

Radna zona "Sever 2": Za nove firme čak 30 hektara

U pripremi detaljan plan za novosadsku Radnu zonu "Sever 2". Dokument o uređenju lokacije gotov za četiri meseca.

Pošto je Skupština grada Novog Sada dala "zeleno svetlo" za izradu plana detaljne regulacije radne zone "Sever 2", stvoreni su uslovi da u dogledno vreme počne obnova ili dogradnja postojećih privrednih i drugih kapaciteta ili izgradnja novih na toj vrlo atraktivnoj poslovnoj lokaciji.

U ovom vremenu kada su nam nove investicije preko potrebne, naročito one u privredi, slobodan prostor od oko 30 hektara za ostvarivanje različitih poslovnih sadržaja može da bude i te kako privlačan investitorima, pogotovo ako se ima u vidu da je reč o potpuno opremljenoj zoni neophodnom infrastrukturom.

- Veoma je važno da Novi Sad oživi ovu radnu zonu. Da pokušamo s jedne strane da u stare i zapuštene prostore nekadašnjih industrijskih giganata privučemo "braunfild" investicije, kao i da omogućimo izgradnju novih fabrika – rekao je za govornicom gradske Skupštine Đurađ Jakšić, predsednik Odborničke grupe SRS.

On podseća da je samo metalski kompleks na toj lokaciji, koji su činili "Novkabel", "Petar Drapšin", "Motins" i drugi, zapošljavao nekoliko hiljada radnika i imao značajnu ulogu u privrednom razvoju grada.

- Bilo bi dobro da se slobodan prostor za nove poslovne sadržaje iskoristi na najbolji način, kao i da se nađe odgovarajuće rešenje za dugogodišnji ozbiljan spor Grada i preduzeća ATP "Vojvodina" povodom novoizgrađene autobuske stanice u toj zoni, koja nikad nije proradila – napominje Jakšić, i dodaje da bi za grad bilo najpogodnije da na toj lokaciji ima i međumesnu autobusku stanicu i gradsko saobraćajno preduzeće.

Radna zona "Sever 2" u severozapadnom delu grada, koja se prostire na 267 hektara, oformljena je još sredinom prošlog veka izgradnjom kompleksa Novosadske mlekare, da bi kasnije intenzivno napredovala otvaranjem novih fabrika, od kojih su neke bile regionalni giganti.

Ekonomska kriza i potonja privatizacija donele su značajne promene i u ovoj radnoj zoni, u kojoj je većina preduzeća privatizovana, neka su transformisana, a bilo je i onih koja su prestala da rade.

Novi plan detaljne regulacije tog prostora otvara mogućnost da se po precizno utvrđenim pravilima uređenja prostora otvore novi privredni kapaciteti, a time i nova radna mesta za Novosađane.

MALE FIRME

Ranije donetim planovima za radnu zonu "Sever 2" omogućeno je formiranje manjih kompleksa od oko 2.000 kvadratnih metara, pa su tako poslednjih godina na tom prostoru nastala preduzeća iz oblasti građevinarstva, proizvodnje nameštaja, veletrgovine i druga.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe izmena režima saobraćaja jkp opens 2019 horoskopski znaci bez struje servisne informacije servisne informacije novi sad sahrane novosadska policija isključenja struje opens distrikt astrologija Evropska noć istraživača 2019 Isključenje struje raspored sahrana novi sad betanija isključenje vode novosadsko porodilište elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad horoskop Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija Novo naselje klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje noć istraživača bez vode