RADNICI NOVOSADSKE POŠTE: Neki od nas su zastrašeni, ali smo odlučni da istrajemo u zahtevu za veće plate

RADNICI NOVOSADSKE POŠTE: Neki od nas su zastrašeni, ali smo odlučni da istrajemo u zahtevu za veće plate

Obustava rada u većini pošta u Srbiji se i dalje nastavlja. Samo u Novom Sadu je radnicima danas podeljeno oko stotinak suspenzija koje im umanjuju ionako male plate, a sa njihovom podelom će se nastaviti i sutra po celoj državi. Zbog toga su novosadski poštari najavili protestno okupljanje za četvrtak u deset sati ispred Glavne pošte i poručili su da će istrajati u svojim zahtevima za povećanje zarada onima sa najmanjim primanjima u Pošti Srbije.

Nakon neuspelih pregovora u Vladi Srbije da se zarade podignu na nivo republičkog proseka od 54.000 dinara, obustava rada se nastavila.

Prema rečima Tomislava Mandića, radnika pošte, u sredu je u Novom Sadu podeljeno oko 120 suspenzija, a u četvrtak se očekuje da će ih biti podeljeno još toliko, dok će ih u celoj državi biti uručeno nekoliko hiljada.

– Odbili smo da potpišemo radne naloge koji su protivustavni. Sad su suspenzijama prvo udarili na šalterske radnice, među kojima ima mnogo samohranih majki. Očekujemo da ih i nama uruče i zbog toga će sutra kompletna kurirska služba, pedeset odsto radnika na šalteru i devedeset odsto poštara završiti na ulici. Ako ste suspendovani, a imate dete dobićete 33 odsto plate, ako nemate dece  dobićete 25 odsto plate. To je 10 i sedam hiljada dinara. Time su uništili egzistenciju mnogih ljudi – kaže Mandić.

Sagovornik portala mojnovisad.com tvrdi da je pritisak na zaposlene ogroman.


Mandić objašnjava da za sedamnaest godina nisu imali povećanje plate koja iznosi između 36 i 37 hiljada dinara.

– Nudili su nam povećanje od 13.1 odsto, a za radnika sa dvadeset godina staža to je 6.000 dinara, a republički prosek je 54.000 dinara. Sada kada smo tražili povišicu izbacili su nas na ulicu, a mi smo ti koji im donosimo zaradu. Zato će se sutra u znak protesta oko 300 radnika okupiti ispred Glavne pošte u 10 sati – kazao je Mandić.

Na vratima Glave pošte u Novom Sadu danas je postavljeno obaveštenje da će tokom otežanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja pošta radnim danima raditi od 10 do 17 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Zaposleni kažu da ne rade svi šalteri, nego samo oni na kojima su koleginice koje nisu u stalnom radnom odnosu i koje se plaše da im neće produžiti ugovor. Ista je situacija i sa poštarima, te će na teren sutra izaći samo mlađe kolege koje nisu u stalnom radnom odnosu, dok će većina radnika ostati u objektima pošte.


Radnici koji su u obustavi rada kažu da prema informacijama iz Beograda od tima koji je pregovarao sa Vladom Srbije, oko 90 odsto poštara ne radi u Srbiji, kao ni 75 odsto šaltera, ali naglašavaju da se taj podatak menja zavisno od pritisaka na zaposlene.

Oko četrdesetak poštara je i u sredu ujutru stajalo ispred pošte u centru.  Među njima je bio i Predrag Antonić koji je kazao da je uprkos pritiscima raspoloženje među kolegama dobro.

– Ovo nije štrajk nego spontana obustava rada. Mi nećemo potpisati ni radne naloge ni suspenzije. Neki su zastrašeni, ali smo odlučni da istrajemo u zahtevu za veće plate najugroženijim radnim mestima, a to su poštari, šalterski radnici i distributivni centri. Ovo se nikad nije odvijalo spontanije nego sada i to nam uliva samopouzdanje – rekao je Antonić.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
41
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gurman

  pre 1620 dana i 13 sati

  Svim radnicima Pošte budići da je počelo pritiskanje režima policijom koju su stavili u stranačke svrhe....
  "Ако полиција дође на ваше радно место са питањем о било чему, основно је да их питате да ли сте у својству грађанина или осумњиченог. Уколико вас пита као грађанина нисте у обавези да дајете изјаве, а ако вам каже да сте осумњичени онда ништа без адвоката. Одмах да упознамо и надређене. Уколико дате било чије податке без писменог налога полиције кршите Закон о заштити података."

  Oceni komentar:
  2
  63
 • Oštar

  pre 1620 dana i 12 sati

  Dok je bilo bakšiša od penzija k'o šaše, nije im na pamet padalo da se bune, al' eto ti sad vraga...

  Oceni komentar:
  116
  13
 • miskin

  pre 1620 dana i 12 sati

  Velika podrška našim dragim poštarima!

  Oceni komentar:
  5
  82
 • gustav

  pre 1620 dana i 12 sati

  Štrajk je jedno, a otuđivanje tuđih stvari nešto sasvim drugo. Trebali ste da isporučite sve što ste zaprimili i da prestanete da zaprimate pošiljke. To bi recimo bilo kao kada bi nastupio štrajk autobuskog prevoznika dok su putnici u autobusu i onda oni zbog štrajka ne mogu da izađu iz autobusa dok traje štrajk. Da li je u ovoj državi iko normalan? Sada bi svi kojima su pošiljke zarobljene u pošti trebali da podnesu prijave za krađu...

  Oceni komentar:
  59
  39
 • Marko

  pre 1620 dana i 11 sati

  Podrska sa Podbare!

  Oceni komentar:
  7
  47
 • Aleksa

  pre 1620 dana i 8 sati

  Podržavam štrajk i zahteve!
  ALI, zaroblli ste mi pošiljku sa dokumentima, koje sam slao na prevod za posao u EU.
  Oni neće večno da me čekaju. Odustaće od ponude uskoro...
  Zašto niste isporučili sve što je u procesu, pa prestali da preuzimate pošiljke!
  Ovako ste samo oštetili obične ljude.
  Ja razmišljam da podnesem tužbu za nadoknadom štete zbog izgubljenog posla.
  Uložio sam u prevod i dokumenta bar dve mesečne plate, Uzeo sam kredit i plaćao sam avionske karte i hotele zbog probnog rada itd.
  Ako ovi zaposle drugog, džaba mi sve. Upropastićete mi šansu!

  Oceni komentar:
  8
  47
 • Anica

  pre 1619 dana i 13 sati

  Pošta je sistem koji pripada svima nama i svi mi zaslužujemo da u pošti imamo kvalifikovane ljude koji pružaju kvalitetnu uslugu i za to su adekvatno plaćeni. Ne treba da bude "privatizovana" i pretvorena u prostačku kurirsku službu koja operiše s jedne gajbe u skladištu bez grejanja u industrijskoj zoni i iz jednog kombija dostavlja pošiljke do najbliže raskrsnice gde treba da ih presrećemo kad nas pozovu. Post Ekspress je najbolja i najpouzdanija kurirska služba u Srbiji, naša pošta, naši poštari! Platu su tri puta zaslužili.

  Oceni komentar:
  3
  8