RADNIK MARKETA OTKRIVA: Pokvareno meso peremo u vinobranu, a sa starom piletinom radimo nešto još gore

RADNIK MARKETA OTKRIVA: Pokvareno meso peremo u vinobranu, a sa starom piletinom radimo nešto još gore

Kad kupujete kupujete u marketima, dobro povedite računa, jer tvrdnje njihovih radnika ozbiljno su upozorenje i crveni alarm ne samo za potrošače već i za nadležne organe!

Koliko ste puta kupili, recimo, testenine, keks, mleko, salamu, meso?! Verovatno mnogo a da niste znali da postoji mogućnost da su rokovi upotrebe falsifikovani, deklaracije zamenjene, a meso više puta provučeno kroz vinobran i vodu! Pilići se nakon isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na "minusu", onda se dezinfikuju i prodaju na komade – krilca, batake, belo meso, piše Kurir.rs.

Zvuči za priču "verovali ili ne", ali baš sve to se dešava. Ove šokantne tvrdnje izneo je jedan od radnika jednog od marketa. Iz straha za svoj posao i bezbednost ostao je anoniman, ali kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce i otkrije sve "prljavštine" koje moraju da rade radnici ove firme, jer drugačije platu ne bi zaradili.

Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. Ali danas posao nije lako naći, a ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovde i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mlečne proizvode, peciva, voće..Sada svi sve radimo. U isto vreme sklanjamo kutije sa prolaza, sečemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje – ispričao je ovaj radnik.

Zatim je otkrio šta se sve krije iza rafova:

Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenuo bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primer, kada nam stigne sveže meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promene namena i oblik. Naravno opraće se ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samleti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi! Kako nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, sačekamo novu turu svežeg mesa, pa nju koristimo, a staru bacamo. I mleveno meso je sumnjivog porekla, jer više ne prodajemo naše sveže, na licu mesta samleveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno – kaže on.

Ništa bolje, nastavlja sagovornik, nije ni kada su u pitanju sveži pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu.

I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da menjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i belo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz zamenjenu, odnosno poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što ovaj lanac marketa nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svežeg mesa u svojim radnjama – bez daha čovek otkriva detalje jezivog poslovanja.

Na pitanje kakvim se još trikovima služe u ovoj radnji odgovara.

Recimo, na nedeljnom nivou imamo zadatak da pregledamo sve rafove i da vidimo kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađemo, a uglavnom ih bude mnogo, daju nam aceton i vatu i redom brišemo stare rokove trajanja. I tu nije kraj. Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su "za prodaju". Tu se obično nađu i salame, kobasice, testenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice... – otkriva on i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u ovim radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike.

Oceni vest:
20
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Voli te gazda pa nabavlja samo najskuplje meso

  pre 534 dana i 3 sata

  Nikakvo čudo, radi se tako već decenijama svuda po svetu. Čak postoje i propisane procedure, zakonom odobrene. Čak imamo i firmu, mesno-prerađivačku, licenciranu koja se bavi isključivo crkotinama i preradom mesa bolesnih i uginulih životinja.
  Francuzi im dadoše licencu, o-la-la!
  I sad jedan umnožavani članak po svim medijima u 2 dana treba valjda da nas navikne na to, jer to je naš rang, s obzirom da smo pobili svu poljoprivredu, pa čekamo da nam EU udeli nešto iz zamrzivača.

  Oceni komentar:
  2
  22
 • Staša dvocevka

  pre 534 dana i 3 sata

  A mi cemo sad da se pravimo kako to nismo znali… :)

  Oceni komentar:
  1
  24
 • Relja

  pre 534 dana i 2 sata

  U ovoj zemlji žive moroni pa dozvoljavamo za debele pare da nas truju. Objavite njihova i imena a ne ovako pa ti pogodi u koji market kad ce ovaj narod da se probudi i uzme stvar u svoje ruke. U ovoj državi nista ne funkcioniše dokle nemamo reprizu života nego ovaj jedan i jedini.

  Oceni komentar:
  2
  36
 • Danilo_P

  pre 534 dana i 51 minut

  Taj vaš drkoš što je odao info je aniniman, a mesare se potpisuju imenom. Jasno je valjda kome potrošači veruju.

  Oceni komentar:
  11
  5
 • @ Danilo_P

  pre 533 dana i 23 sata

  Ja licno verujem tom drkosu… :)

  Hipoteticki, zamislite da je otkrio identitet, u zemlji gde institucije ne postoje, vazi jedino zakon gravitacije…

  Oceni komentar:
  3
  28
 • ModestyBlaise

  pre 533 dana i 13 sati

  Radnik nije morao otkriti identitet ali ime marketa je svakako trebalo biti objavljeno...

  Oceni komentar:
  2
  22