RADOJEVIĆ: Novosađani uskraćeni za do 100.000 dinara subvencija za povećanje energetske efikasnosti

RADOJEVIĆ: Novosađani uskraćeni za do 100.000 dinara subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu postavio je pitanje lokalnoj vlasti – ko je odgovoran za to što su građani Novog Sada ostali uskraćeni za novac za povećanje energetske efikasnosti svojih objekata?

Kako se navodi u saopštenju, predsednik odborničke grupe DSS u Skupštini Grada Novog Sada Bojan Radojević je na skupštinskoj sednici 26. maja obelodanio ovaj propust gradske administracije.

– Zbog toga što se iz novosadske uprave niko nije odazvao na konkurs Ministarstva energetike za povećanje energetske efikasnosti, Novosađani će, za razliku od drugih građana Republike Srbije, ostati uskraćeni za do 100.000 dinara subvencija za povećanje energetske efikasnosti svojih objekata. Subvencije za zamenu stolarije su tek deo onoga što je propušteno. Građani Novog Sada su mogli, na osnovu projekta Ministarstva, pored stolarije, da unaprede i izolaciju svojih objekata ili da zamene kotlove individualnih ložišta i da pređu na ekološka goriva. Pored znatne finansijske pomoći Novosađanima ovo je veoma važno i za smanjenje zagađenja vazduha sa kojim se suočavamo poslednjih godina – izjavio je Radojević.

Kako zaključuju iz DSS, ovaj propust lokalne vlasti ne može se relativizovati izgovorima da su građani Novog Sada dobili nešto drugo, nego se, dodaju, mora podneti odgovornost i iznaći način da Novosađani ipak ostvare pravo na subvencije za povećanje energetske efikasnosti svojih objekata. 

GO SNS: Poziv Ministarstva samo prvi u nizu, u 2022. godini očekuje se značajno veći budžet za ove namene

Kao odgovor na saopštenje DSS-a, iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke podsećaju da je Grad, odnosno Agencija za Energetiku Grada Novog Sada u planu za 2021. godinu u budžetu opredelila sredstva za izradu Programa energetske efikasnosti Grada Novog Sada za period od 2022. do 2024. godine i Plana energetske efikasnosti Grada Novog Sada za 2022. godinu.

– Izradom Plana i Programa energetske efikasnosti strateški će se definisati aktivnosti i vremenski periodi za koje će Grad Novi Sad sprovoditi mere za povećanje energetske efikasnosti objekata na teritoriji Grada. Izrada ovih dokumenata je u toku i njihov završetak očekuje se do decembra 2021. godine, čime će se formirati osnov za obezbeđivanje sredstava u budžetu za 2022. godinu, za pomenute namene. Pomenuta strateška dokumenta predstavljaju detaljno sagledavanje stanja trenutne situacije u ovoj oblasti na čitavoj teritoriji Grada Novog Sada uz jasno prepoznavanje potreba naših sugrađana u zavisnosti od vrste i tipa stambenih objekata u kojima žive, tipa naseljenog mesta, ali i jasno prepoznavanje i predlaganje mera za unapređenje zatečenog stanja, te donošenja Odluka – propisa kojima će se dugotrajno urediti kvalitet i tip novogradnje u Novom Sadu – kaže se u saopštenju GO SNS. 

Imajući u vidu da je rok za prijavu na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode jedinice lokalne samouprave bio 21. maj 2021. godine, a da je izrada strateških dokumenata u toku, novosadski naprednjaci navode da Grad nije bio u mogućnosti da se prijavi na konkurs.

– Kako je i samo Ministarstvo rudarstva i energetike navelo, ovaj poziv je prvi u nizu jednog kontinuiranog procesa podrške građanima za unapređenje energetske efikasnosti, u narednom periodu (u 2022. godini) očekuje se značajno veći budžet za ove namene. Grad Novi Sad kao odgovorna lokalna samouprava će biti spreman da učestvuje na ovakvim i sličnim javnim pozivima i da sopstvenim sredstvima podrži realizaciju Programa i Plana energetske efikasnosti Grada – kaže se na kraju saopštenja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu.  

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan