Radovi evropskih slikara na izložbi u Galeriji Matice srpske

Radovi evropskih slikara na izložbi u Galeriji Matice srpske

Izložba koja će obuhvatiti dela velikih imena slikarstva "Migracije u umetnosti – umetnost migracija" biće otvorena u petak, 18. februara, u 19 sati, u Galeriji Matice srpske.

Prvi put na jednom mestu biće prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve i to u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o ovom fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

Ova izložba zaista spaja nespojivo i mislim da će ona biti atraktivna za publiku različitih opredeljenja – i za one koji vole nove tehnologije, i za one koji vole klasično slikarstvo i savremenu umetnost, ali ono što je važno jeste da mi doživljavamo ovu izložbu kao platformu za dijalog, za promišljanje o fenomenu migracija, o našem odnosu prema migrantima danas i o tome u kojoj meri su zapravo migracije i kretanje stanovništva promenile Evropu – rekla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Ova izložba je deo programskog luka "Seobe", u okviru projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", koji kao glavnu temu ima upravo pozitivni uticaj migracija, kroz više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti u 45 dana, tokom februara i marta. 


Mi smo se opredelili za temu seoba iz nekoliko razloga. Svaka Evropska prestonica kulture treba da preispita svoj identitet, da bi znala kako da priča svoju priču u budućnosti, ali u skladu sa evropskom dimenzijom. U tom smislu, prvi put, ne samo u Novom Sadu, već i u Srbiji, imamo jedinstven pristup prikazivanju seobnog identiteta Novog Sada i Evrope, kroz potpuno različite umetničke izraze. Na taj način smo hteli da prikažemo da je različitost naša snaga – rekao je direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković.

U okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana predavanja i diskusije svakog petka u 19 sati, dok će vikendom biti priređena autorska i stručna vođenja kroz izložbu. Kako bi se tema migracija približila deci i mladima, biće organizovane kreativne, dramske i HearMe radionice. Svakog drugog utorka publiku očekuje GMS bioskop u 19 sati.

Autorski tim izložbe čine mr Danilo Vuksanović, msr Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija "(Po)gledi ka migracijama". Eseji o fenomenu autora dr Alekseja Kišjuhasa, dr Branka Bešlina, mr Danila Vuksanovića, dr Sandra Debona, msr Jelene Ognjanović, Luke Kulića i dr Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom "Tretjakov", Državnim muzejem lepih umetnosti "Puškin", Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecom, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.

Više detalja o programima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu: novisad2022.rs

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan