Rak ne sme da bude tabu tema

Rak ne sme da bude tabu tema

Lekari Instituta za onkologiju Vojvodine otvorili su danas vrata ustanove i razgovarali sa pacijentima i građanima o raku, jer ta bolest ne sme da bude tabu tema. ovom akcijom obeležen je Svetski dan borbe protiv raka.

Trend obolevanja od raka je u porastu i svetu i kod nas, a direktor Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici profesor dr Miloš Lučić kaže se svake godine u svetu otkrije više od 14 miliona novoobolelih, a umre 8,2 miliona ljudi.

- Danas smo otvorili vrata Instituta svim građanima i pacijentima koji žele da saznaju više. Međunarodni slogan akcije je “Mi možemo. Ja mogu” i u skladu sa tim sloganom želimo da ukažemo na važnost učešća svih pojedinaca u razgovoru o temi o kojoj se teško razgovara - rekao je Lučić i naglasio da razgovor o raku ne sme da bude tabu tema.

Direktor Instututa je napomenuo da je prevencija značajna, te da čak i u slučajevima kada postoje genetske predispozicije za bolest, ona ne mora da se ispolji ukoliko ljudi vode računa o sebi.

- Želimo i da ukažemo na činjenicu da je za rano prepoznavanje simptoma značajan i skrining program, kako bi se bolest otkrila na vreme, a rano otkrivanje bolesti znači veću šansu za izlečenje. Institut nije samo mesto na kojem pacijenti dobijaju dijagnozu i terapiju, jer pružamo i rehabilitaciju, kao i psihološku podršku svim obolelima - naveo je Lučić.

Prema njegovim rečima, svako može da doprinese u oporavku bolesnika i pomogne im u preuzimanju kontrole nad bolešću, ali i da budu aktivni i da nstave život. ne samo uz podršku lekara, nego i uz pomoć porodice, pa i šire društvene zajednice.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad jkp lisje gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza bebe matičar novi sad servisne informacije elektrovojvodina isključenje vode isključenja struje horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Hitna pomoć betanija servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ restorani novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja bez vode novosađani