Rak ne sme da bude tabu tema

Rak ne sme da bude tabu tema

Lekari Instituta za onkologiju Vojvodine otvorili su danas vrata ustanove i razgovarali sa pacijentima i građanima o raku, jer ta bolest ne sme da bude tabu tema. ovom akcijom obeležen je Svetski dan borbe protiv raka.

Trend obolevanja od raka je u porastu i svetu i kod nas, a direktor Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici profesor dr Miloš Lučić kaže se svake godine u svetu otkrije više od 14 miliona novoobolelih, a umre 8,2 miliona ljudi.

- Danas smo otvorili vrata Instituta svim građanima i pacijentima koji žele da saznaju više. Međunarodni slogan akcije je “Mi možemo. Ja mogu” i u skladu sa tim sloganom želimo da ukažemo na važnost učešća svih pojedinaca u razgovoru o temi o kojoj se teško razgovara - rekao je Lučić i naglasio da razgovor o raku ne sme da bude tabu tema.

Direktor Instututa je napomenuo da je prevencija značajna, te da čak i u slučajevima kada postoje genetske predispozicije za bolest, ona ne mora da se ispolji ukoliko ljudi vode računa o sebi.

- Želimo i da ukažemo na činjenicu da je za rano prepoznavanje simptoma značajan i skrining program, kako bi se bolest otkrila na vreme, a rano otkrivanje bolesti znači veću šansu za izlečenje. Institut nije samo mesto na kojem pacijenti dobijaju dijagnozu i terapiju, jer pružamo i rehabilitaciju, kao i psihološku podršku svim obolelima - naveo je Lučić.

Prema njegovim rečima, svako može da doprinese u oporavku bolesnika i pomogne im u preuzimanju kontrole nad bolešću, ali i da budu aktivni i da nstave život. ne samo uz podršku lekara, nego i uz pomoć porodice, pa i šire društvene zajednice.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan