Rambo Amadeus: U primitivnim društvima ironiju shvataju ozbiljno (FOTO)

Rambo Amadeus: U primitivnim društvima ironiju shvataju ozbiljno (FOTO)

Novosađani su juče imali priliku da u Studiju M – u okviru jesenje M Lab sezone – učestvuju u radionici pod nazivom "Muzika i kongruentnost izraza", koju je vodio poznati muzičar i autor Rambo Amadeus.

Tokom sat vremena, koliko je trajala radionica, Antonije Pušić često je mamio osmehe svojim ironičnim pričama o umetnosti i umetnicima, a publika je bila u mogućnosti i da mu postavi pitanja. Prisutnima je poručio da je umetnost u današnje vreme precenjena zbog medijskog učinka. 

- Razmišljao sam – kakav sam ja autoritet? Koren reči je autor. Nešto sam napravio, pa sam autor. Ima raznih autora koji nisu postali autoriteti. Zašto sam ja postao? Zato što sam originalan. Ali taj moj autoritet potiče od mog neznanja u muzici. Potreba čoveka za harmonijom je potreba za simetrijom. Imamo dva oka, dva uha, dve moždane hemisfere, dakle volimo da je sve simetrično i lepo – kazao je Rambo Amadeus i nastavio:

- Meni je muzika dosadna, predvidiva i nema u njoj ništa. Mene zanima neka ozbiljnija težnja, da ono što čovek proizvodi bude njegova autoterapija, da se oseća bolje – rekao je Pušić.


Umetnik je pitao prisutne zašto kreativni um postoji i da li neko veruje da smo božja stvorenja. On smatra da nismo, jer bismo onda bili bolji.

- Ja sam ipak darvinista. Siguran sam da nam je majmun bio zajednički predak. Na sva pitanja koja imam, odgovore uvek tražim u antropologiji i biologiji. Zašto kreativni um? Čovek je loše napravljen. Ima potrebu za garderobom, smeštajem, prevozom. Njegovo telo je napravljeno loše, ne može ni da leti, ni da roni. Da prošetate goli gradom prehladili biste se, ili bi vas pretukla policija. Pračoveka je mrzelo da nosi kamenje i napravio je točak. Tako se kreativni um razvijao i evoluirao u kreativni um modernog čoveka, koji je najbolje definisao Fridrih Niče. On je rekao da je "sva naša kreativnost naša volja za moći, da potčinimo tuđe volje našoj volji“. Želimo osećaj zadovoljstva, a to je zapravo ravnoteža raznih naših hormona. Čovek da bi podigao nivo raznih hormona radi svašta. Neko se penje na Mont Everest, drugi se bavi sportom, a treći poezijom. Neko se drogira, ali to je skupo i loše i na kraju postanete lenji i ništa ne možete raditi dok ne dostignete dno ljudske lestvice. Zato treba izbeći narkotike – objasnio je Rambo.

Takođe se zapitao šta ostaje ljudima koji su previše lenji da bi se uhvatili ozbiljnog posla i učili 30 godina, ili ne žele da treniraju redovno kao vrhunski sportisti, ili neće da se bave kriminalom.

- Šta ostali da rade ako to sve neće? Pa nekako skliznu na društvenu marginu koja se zove umetnost. Ja se zapravo ne bavim muzikom, nego načinom da budem u centru pažnje. Muzika je izvanredna, jer je stepen apstrakcije najveći i marsovac bi je razumeo. Moj prvi album je bio posvećen narodnjacima. Da skrenem pažnju na sebe sprdao sam se sa narodnjacima i napravio radionicu kako bi trebalo da zvuče. Nazvao sam to turbo-folkom, misleći da će biti zgroženi. Međutim, nikada ne možete potceniti auditorijum. Tada sam shvatio da je u primitivnim društvima ironija, kao način izražavanja, štetna, jer je shvataju ozbiljno -  kazao je Amadeus.

On je još rekao da čovek koji poseduje patološku težnju za kreacijom, mora da je imao neku traumu u mladosti, pa traži utehu u onome što radi. Smatra da su zbog toga mnogi veliki umetnici namćori.

- Muzika je kao autoterapija. Divno je, izađem na binu i u centru sam pažnje. Jedno mi oko šara da vidim ima li ushićenica u masi. Ranije sam gledao klinke, ali biologija radi svoje, ne da neću ja, nego neće one. U isto vreme proizvodimo neke frekvencije i zvukove koje na fini način idu na živce - objasnio je autor nakon čega je dobio veliki aplauz, dok je ceo studio odzvanjao od smeha.

Publika je primetila i neobičnu odeću predavača, pa su ga pitali ko mu je isheklao sako koji se sastojao od mnoštva miljea.

- Dao sam oglas na Fejsbuku da skupljam miljee i posle sam bio zatrpan njima. Onda sam odlučio da se od toga sklopi sako. Vidite, istovremeno me sedam baka greje – kazao je Rambo.

Prisutne je zanimalo otkud potreba poznatog muzičara da bude u centru pažnje.

- Verovatno neka trauma iz detinjstva. Sećam se da sam se plašio operskog pevača Miroslava Čangalovića i usisivača. Zato sam na "Kolarcu" nastupao sa operskim pevačima i napravio koncert sa usisivačima, i tako se izborio sa tim traumama – rekao je Amadeus.

Na kraju radionice, predavač je primetio da kod nas svako ko je snimio jednu ploču može da dobije nacionalnu penziju, a horde naučnika ne dobijaju ništa.

- Umetnik barata javnošću i njegov uticaj na društvo je jači. Zbog medijskog učinka umetnost je precenjena. Bolje je baviti se tehničkim inovacijama koje unapređulju društvo nego umetnošću, bolje da muzika bude hobi. Ja bih to voleo. Internet danas omogućava da čitavo čovečanstvo postane megamozak. Uskoro ćemo dobiti nova znanja koja su rezultat simbioze čoveka i računarskih mreža – zaključio je Rambo Amadeus.

RAMBO SVIRA NA SUNĐER BOBU: Nakon završene radionice, sinoć je u prepunoj sali Studija M, održan i koncert seksteta Rambo Amadeus & Five Winettous. Rambo je publici, kako je rekao u prestonici kulture, premijerno prikazao svoju novu gitaru, koju je nazvao "Chukamoto Sunđer Bob Didley Ementaler Maserati Kuplung Guitar". 

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
27
37

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • djura

  pre 2817 dana i 14 sati

  lupetanje kao i obično...ono što je tu tačno je da je konačno shvatio da se ne bavi muzikom, nego je zabavljač baš kao i svi oni koje je parodirao...komedijaš sa gitarom, koji zna džez akorde

  Oceni komentar:
  29
  46
 • Milko

  pre 2817 dana i 12 sati

  Primitivan i *** cenzurisano *** folirant.

  Oceni komentar:
  26
  38
 • ivan

  pre 2817 dana i 9 sati

  On je prepametan lik! Nikad nije bežao od toga da spozna sebe. Čovek mora od nečega da živi, pa tako i on! Mnogi su pokušavali da budu originalni, ali avaj, potrebna je inspiracija koju je on očigledno imao...

  Oceni komentar:
  28
  19