Raste broj pacijenata u novosadskoj kovid ambulanti

Raste broj pacijenata u novosadskoj kovid ambulanti

Posle višenedeljne stagnacije, korona se ponovo "probudila" u Novom Sadu. Nedeljama prazni hodnici u Respiratornoj ambulanti ponovo se popunjavaju, uglavnom starijim sugrađanima.

Nenad Vukas, glavni tehničar u Domu zdravlja saopštava da je prvih pregleda bilo oko 100, sa kontrolama oko 150 pregleda.

Iz toga imamo broj oko 50 pozitivnih na brzom antigenskom testu – kaže on za RTV.

Vukas tvrdi da, sudeći po simptomima, i dalje cirkuliše omikron soj virusa.

U većini slučajeva se javlja bol u grlu više dana, gde antipiretici ne deluju, malaksalost, curenje nosa i sve je to uglavnom blaža slika, s tim da nikad se ne zna. Imamo mi i situacija kada ode u težu kliničku sliku, to su imuno-kompromitovani, udružene bolesti, slab imuni odgovor – zaključuje Vukas.

Sa porastom broja obolelih, povećao se i broj datih vakcina, oko 60 dnevno, a iz Doma zdravlja "Novi Sad" poručuju da su počeli i sa davanjem četvrte doze, ali se one preporučuju starijim i hroničnim bolesnicima.

U Respiratornom centru trenutno su angažovane tri lekarske ekipe, ali će ih od naredne nedelje biti i više, zbog potencijalnog povećanja broja inficiranih, nakon festivala Egzit, na kojem će tokom četiri dana, boraviti oko 200 hiljada posetilaca.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan