Ratari pisali premijerki: Nećemo potpisati tekst zbog podvale

Ratari pisali premijerki: Nećemo potpisati tekst zbog podvale

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije obavestila je premijerku Anu Brnabić da neće potpisati tekst koji je predožila udruženjima ratara, zbog "podvale nastale prekrajanjem postignutog dogovora".

Inicijativa je zatražila od nje da "dobro pročita" njihove zahteve kako bi mogli da nastave pregovore.

U pismu upućenom premijerki se ističe da su se nezadovoljni ratari sklonili sa ulica, ali da protest nije završen. 

Sa ulica smo sklonili traktore iz razloga da ne destabilizujemo našu državu u vreme pregovora u Briselu – navodi se u pismu Inicijative u kome se ističe spremnost poljoprivrednika za nastavak pregovora.

Oni dodaju da od sada "šta dogovorimo odmah potpisujemo, pasus po pasus, da ne bi došlo ponovo do podvale kao juče u zgradi Banovine u Novom Sadu, kada je dogovoreno prekrojeno".

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika naglašava u pismu premijerki Ani Brnabić da je neophodno da "od danas iznalazimo rešenja za 2023, ali pod hitno i odmah", za subvencije po hektaru, dizel gorivo bez dela akciza, veštačko đubrivo subvencionisanje u određenom procentu, naknade za odvodnjavanje za celu teritoriju Republike Srbije i iznalaženje rešenja za proglašenje elementarne nepogode.

U pismu se ocenjuje da će žetva i berba jesenjih plodova biti vrlo siromašna i da će kratko trajati.

Inicijativa traži od premijerke da polovinom septembra nastave pregovore.

Podsećamo, na prekrajanje ugovora ukazao je i poljoprivrednik Radoslav Adamović prilikom svog poslednjeg obraćanja ispred Banovine, na kraju blokada.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan