RAZLIČITA TUMAČENJA: Računovođe nisu sigurne da li treba skupljati račune od prevoza, Ministarstvo ćuti

RAZLIČITA TUMAČENJA: Računovođe nisu sigurne da li treba skupljati račune od prevoza, Ministarstvo ćuti

Da li mišljenje Ministarstva finansija od 3. juna u vezi sa poreskim tretmanom troškova za prevoz zaposlenih znači da firme više ne moraju da skupljaju od zaposlenih račune za gorivo i za markice kako bi bili oslobođeni poreza na zaradu od 10 odsto?

Da li su sva preduzeća u prethodnih godinu i po dana koji nisu hteli ili mogli da prikupljaju račune od zaposlenih i plaćali tih 10 odsto poreza na prevoz, u stvari radili to bez potrebe, pita se "Danas".

Poslednjih dana je nastala zabuna – nakon što su se pojavila tumačenja da verovatno najomraženiji propis, čuveno mišljenje Ministarstva finansija da se moraju doneti računi za plaćen prevoz ili se platiti porez na troškove prevoze bez računa, kako bi se ljudi naterali da kupuju markice za GSP, više ne važi.

Podsećamo, Snežana Mitrović, predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije, tvrdi da su se stvari nakon mišljenja Ministarstva finansija od 3. juna koje utvrđuje da su troškovi prevoza rashodi koji se priznaje za potrebe poreza na dobit, vratile na staro i da više nema potrebe donositi račune i da je iznos za prevoz do 3.988 dinara mesečno neoporeziv.

Međutim, pitanje je šta će reći poreski inspektor ako u nekoj firmi vidi da nije plaćen porez, a nema računa od goriva ili za autobusku kartu. Da li sledi kazna, koja je od 50.000 do dva miliona dinara ili će i poreznici na isti način da protumače mišljenja Ministarstva finansija koja su inače obavezujuća za Poresku upravu. Druge računovođe nisu sigurne u to.

Vesna Nešić iz Saveza računovođa i revizora Srbije ističe da poslednje rešenje Ministarstva nije donelo ništa novo osim što je ispravilo raniju grešku po kome se troškovi prevoza nisu priznavali kao rashodi za potrebe poreskih bilansa.

Od februara 2019. i tog prvog mišljenja, Ministarstvo uvek ponavlja da troškovi prevoza treba da budu dokumentovani. Pominju se računi, ali nigde ne pominju da li je dokument i odluka poslodavca i spisak zaposlenih kojima je isplaćen prevoz koji su inače prema Zakonu o računovodstvu takođe verodostojne isprave. Niko nam ne govori da li je tako ili nije, ni Ministarstvo ni Poreska uprava. Ja ne znam šta bi poreski inspektor rekao kada bi mu u preduzeću dali samo spisak zaposlenih kao verodostojan dokument. To je pravna nesigurnost koja traje godinu i po dana i po mom mišljenju ona nije otklonjena ovim mišljenjem od 3. juna iako neki tvrde da jeste – tvrdi Nešić dodajući da su se poslodavci snalazili kako je ko mogao: neko je skupljao račune, neko drugi nije imao kapaciteta to da radi nego je plaćao porez.

I Dragan Perić, predsednik Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga, kaže za "Danas" da on ne vidi da se sve vratilo na staro i da uz spisak zaposlenih sa isplaćenim prevozom može samo da ide i plaćem porez, inače sledi kazna. On dodaje da svojim klijentima neću savetovati da ne skupljaju više račune.

Ova situacija je skoro pa definicija pravne nesigurnosti, a Ministarstvo finansija koje jedino može da otkloni sumnju i konačno se izjasni šta je verodostojan dokument – ćuti, pa tako nije odgovorio ni na pitanje "Danasa".

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Važna je moć, Džeki!

  pre 1266 dana i 22 sata

  Pa prošli su izbori. Sad udri po radniku, da dokažeš svetskim moćnicima kako si poslušan Džeki. Ko kopulira narod... a naročito radni.

  Oceni komentar:
  1
  6