Razvodi i razlazi u doba korone: Iskustva novosadskih parova

Razvodi i razlazi u doba korone: Iskustva novosadskih parova

Otkako se pojavila korona, nastupile su i velike promene na gotovo svim poljima. Da je vreme kolektivne neizvesnosti, nesigurnosti i straha uticalo i na to da se mnogi međuljudski odnosi vidno pogoršaju, dokaz je sve veći broj bračnih i vanbračnih partnera koji odlučuju da se – raziđu. Razgovarali smo sa nekoliko njih, kao i sa psihoterapeutkinjom, u želji da bolje razumemo ovu društvenu pojavu.

Jedan od parova koji je kao izlaz iz nepodnošljive situacije video u razvodu su Bojan i Milkica K, koji su pre toga zajedno proveli 18 godina, a imaju zajedničku trinaestogodišnju devojčicu.

– Među nama je i ranije bilo nesuglasica, ali su one postale neizdržive otkako se pojavila korona. Kada smo počeli da provodimo po 24 časa zajedno, s obzirom na to da je moj posao stagnirao u vreme izolacije, postalo je jasno da je u našem braku došlo do zasićenja. Ni bivša supruga ni ja više ne želimo tako da funkcionišemo i sporazumno smo se dogovorili o razvodu, što smo i učinili pre mesec i po dana – kaže za portal Moj Novi Sad Bojan K.


Međutim, nije kod svih parova razlaz dogovoren sporazumno. Pogotovo je teško bilo ženama koje su dugi niz godina žrtve
partnerskog nasilja, s obzirom na to da je u periodu izolacije nasilničko ponašanje bivalo pojačano. Veoma teško iskustvo sa nama je podelila Marina A.

– Maltretirana sam od strane muža već tri godine, ali nekako sam uspevala to da otrpim, kad vidim da je nervozniji nego inače da pobegnem negde, do komšinice ili na pijacu. Odlazak na posao mi je bio spas, a onda je sve to stalo. Odjednom smo se nas dvoje našli sami u kući, sa dvoje male dece. Otkako je proglašeno vanredno stanje, počeo je još više da pije i biva agresivniji. Svakod dana je sve više vikao i psovao, sve mu je smetalo, šta god da kažem ili uradim nije mu valjalo. Došlo je i do fizičke agresije i tad sam prvi put pomišljala na to da odem, ali nisam imala gde. Porodica i prijatelji bi mogli da me prime samo na kratko, a šta bih posle. Zato sam samo ćutala, plakala i svakog jutra molila boga da muž ne ustane na levu nogu – prepričava svoju muku ova žena.

Na sreću, nakon što je izolacija ukinuta, žena se ohrabrila da potraži pomoć i zajedno sa decom ode od bračnog partnera, a nakon još jedne posebno agresivne epizode.

Na ivici razvoda našao se i bračni par Stojanović, koji ima četvoro dece.

– Moj suprug je navikao da radi po ceo dan i da se kreće među ljudima, neretko i izađe, pa u normalnoj situaciji skoro nikad nije kod kuće. Odjednom, kad je bio potpuno zatvoren, počeo je da kuka da bi mu bilo lakše da smo samo nas dvoje, da možemo da gledamo filmove i uživamo. U stvari, on je tek tada uvideo kakav je svakodnevni život u našoj kući, i taj pritisak je jako teško podneo. Obaveze starije dece oko onlajn škole, pubertetske bubice, stalna buđenja najmlađeg sina... On nije bio svestan kako to inače izgleda, jer sam sve te obaveze do tada ja obavljala. Uz to, ja sam strašno paničila oko svega i redovno pratila najnovije vesti, što je njega dodatno izluđivalo – priča Jelena Stojanović.

Naša sagovornica tvrdi da je, zbog svega nabrojanog, dolazilo do učestalih svađa između nje i supruga. Suočavanje sa stvarima kakve jesu dovelo je do toga da on stalno ponavlja kako ne može više, da mu je svega dosta i predlagao razvod. Međutim, kada je prestala vanredna situacija, te je kretanje koliko-toliko omogućeno, njihov život se vratio na staro, čime su i problemi u porodici ponovo postali manje vidljivi. No, ova Novosađanka se pribojava da će sve ponovo isplivati na površinu ukoliko dođe do ponovne izolacije.


Mladen R.
Takođe nam je opisao svoju situaciju, zbog koje je konačno odlučio da zatraži razvod od supruge, sa kojom je dugo u braku i imaju dvoje dece tinejdžerskog uzrasta.

– Iako joj nisam davao povoda, i ranije je pokazivala užasne znake ljubomore, nije mi dozvoljavala da budem u blizini bilo koje ženske osobe, pa sam godinama doživljavao ljubomorne scene. Godinama me je podbadala i bockala, a i sama je svesna da je ta ekstremna ljubomora i posesivnost jača od nje. Za vreme izolacije ne samo da se nije smirila, pošto tada maltene nigde nisam odlazio, već je umišljenu realnu prevaru prebacila na umišljenu onlajn prevaru, optužujući me da se dopisujem sa ko zna kim. Iako znam da je isproveravala sve moje SMS poruke i društvene mreže, i dalje se nije smirila, već je postajalo sve gore. Nisam više mogao to da trpim i zatražio sam joj razvod braka – opisuje ovaj naš sugrađanin.

Njegova supruga isprva nije pristala na to, ali je uskoro i ona shvatila da će tako biti bolje za celu porodicu, te su oni upravo u procesu razvoda.

"Okidač" za razvod još jednog novosadskog para, koji je zajedno od 2000. godine, bila je potpuno nebitna sitnica, koja je, prema rečima supruge, samo predstavljala "kap koja je prelila čašu".

– Desilo se da smo pre mesec i po dana dobili koronu – svi: suprug, ja i dve ćerke. Srećom, svi smo imali slabije simptome, pa smo do skroro bili u kućnoj izolaciji. Umesto da smo se u tim teškim momentima međusobno hrabrili, tad su isplivali svi momenti godinama prećutkivani. Ima tu još puno faktora. Pre godinu dana suprug je ostao bez priliva prihoda, što je doprinelo njegovoj pojačanoj nervozi, a umesto da traži drugi posao, izlaz je tražio van kuće, ko zna gde. Dok smo svi zajedno bolovali, stalno je širio nervozu, a kada se zbog sitnice izvikao na mlađu ćerku, odlučila sam da presečem sve, jer sam shvatila da bolje nikad neće biti. Sada smo u fazi dogovora gde će ko da živi i, moram priznati, vrlo je mučno, ali sam sigurna u svoju odluku – objašnjava Vesna G.


Miljana Vorkapić Viček
, sociološkinja, psihoterapeutkinja i koordinatorka psihološkog savetovališta "UBUNTU", za naš portal objašnjava zašto dolazi do učestalih razvoda u doba korone.

– Izazovi i problemi koje je jedan par (ili cela porodica) i ranije imao su intenzivirani, usled svih psiholoških i društvenih promena otkako se virus pojavio. Okidač dolazi kada su problemi već preplavljujući i kada partneri ne znaju na koji način da se nose sa njima. Vanredno stanje je vanredno intenziviralo sve te nelagodnosti i to povećava verovatnoću većeg broja razvoda i razlaza, a stvarno stanje promene po mentalno zdravlje i društvenu dinamiku moći ćemo da sagledamo tek nakon što ovo prođe i kad se svedu tačni statistički podaci – pojašnjava Miljana.

Ona dodaje i da je na mnoge brakove uticalo to što su stariji članovi bili izolovani, te su porodice bile prepuštene same sebi, a članovi okrenuti isključivo jedni ka drugima, bez socijalne podrške koja je postojala pre vanrednog stanja. 

Iako je period izolacije iza nas, i dalje je neizvesno šta nas čeka na svim segmentima, te, prema rečima naše sagovornice, treba biti spreman na još promena.

– Može se očekivati da će nezadovoljstvo velikim delom rasti. Mi smo sada još uvek u periodu adaptacije, preplavljeni neprijatnim emocijama, anksioznošću, tugom, strahom i, s obzirom na to da će ovo trajati duži vremenski period, u tom kontekstu postoji prostor za razvoj i nekih novih ponašanja i nastanak neke nove dinamike, kako na svim društvenim poljima, tako i u braku i porodici – nagoveštava psihoterapeutkinja.

Dakle, korona nije uzrok razlaza parova, već je njeno prisustvo uticalo tako da se dosadašnji problemi pojačaju i intenzivnije dožive. Ona je samo okidač već prisutnom nezadovoljstvu te, između ostalog, neretko donosi i izmenjenu viziju braka i porodice. Iako je uvek bolje prekinuti ono što ne valja, ostaje nada da će u narednom periodu biti više međusobne tolerancije, strpljenja, pažnje i ljubavi.

Oceni vest:
17
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Privremeni brak

  pre 942 dana i 2 sata

  Institucija braka bi trebalo da pređe na instituciju ugovora, s obzirom na volju vladara sveta.
  Dakle, potpisivali bi se ugovori na 1, 2, 3, 5, 7 godina, koji bi se obnavljali ili automatski prekidali. Pravnici bi osmislili ugovore, tipske.
  Gde bi oštećena strana, ako neko napusti ugovor pre ispunjenja, bila obeštećena unapred definisanim sumama, Deca bi se takođe definisala unapred, bude li ih.
  To je budućnost ljudskog društva, jer je volja svetskih vladara da imaju slobodne pojedince, sa kojima je mnogo lakše medijski manipulisati, kako u pogledu ttrošenja novca, tako i svega ostalog.
  I naravno, zahtev za razvod telefonom ili preko Euprave, kao kod skandinavaca.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • T.J.

  pre 941 dan i 9 sati

  Ovi sporazumni, maltretirani i ljubomorni me ne zanimaju; najžalije mi je gospođe Stojanović (pod uslovom da iznete priče nisu plod nečije razigrane mašte). Ženo, kako ne shvataš da ti je ova situacija pomogla da otvoriš oči i najzad raskrstiš sa mužem, koji samo gleda da klisne iz kuće, a pritom pojma nema kako izgleda stvarnost sa četvoro dece. Izem ti ja takav brak; to i nije brak, ti živiš sa cimerom.

  Oceni komentar:
  0
  6