Razvoj deteta: Levoruko ili desnoruko dete

Razvoj deteta: Levoruko ili desnoruko dete

Puno je osobina koje deca naslede od svojih roditelja. Novo istraživanje otkrilo je da je pitanje "hoće li dete biti levoruko ili desnoruko" malo komplikovanije od drugih naslednih faktora. U stvari, koja će ruka biti dominantna može proisteći iz dela tela koji naučnici nisu očekivali.

Teorija o dominantnoj ruci proizlazi iz razlika u genetskoj aktivnosti desne i leve hemisfere mozga. Ova sklonost se javlja puno pre rođenja. Već osamdesetih godina, ultrazvuk je mogao odrediti da li beba više pomera desnu ili levu ruku. I do 13. nedelje trudnoće, bebe već imaju preferenciju, da li vole sisati desni ili levi palac.

Naučnici sa Univerziteta Rur Bohum u Nemačkoj odlučili su da ovo pitanje ne ostave otvoreno i da kopaju dublje. Otkrili su da su pokreti ruku pokrenuti u mozgu, ali su shvatili da se deo mozga ne bi razvio dovoljno da fetus nije već bio levoruk ili dešnjak u prvom i drugom tromesečju.

Njihovo objašnjenje je da je mozak u mogućnosti da pokrene naše telo "slanjem naredbe" do kičmene moždine. U ranoj trudnoći, bebin motorni korteks nije još povezan sa kičmenom moždinom. Ali, beba već ima dominantniju ruku.

Zaključak: Desna ili leva dominantna ruka potiče iz kičmene moždine, i kasnije se povezuje sa mozgom. Naučnici su posmatrali ponašanje fetusa između 8. i 12. nedelje trudnoće kako bi došli do ove teorije, i analizirali su segmente kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan