REČ "GENESIS" STRUČNJAKA: Koje promene na dojkama treba da nas zabrinu

REČ "GENESIS" STRUČNJAKA: Koje promene na dojkama treba da nas zabrinu

Bol u dojkama oseća oko 66% žena, a češći je kod onih koje se bliže menopauzi. Međutim, iako je nekad to toliko nepodnošljivo i kod žena može da pobudi strah da je reč o raku, najčešće dijagnoza može da bude potpuno bezazlena.


Ipak, to ne znači da ne bi trebalo barem jednom u godinu dana da tražite od svog radiologa da vam uradi detaljan pregled grudi, ističe prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, radiolog i konsultant Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" Novi Sad.
 

Kada je bol važan signal 

- Bol u dojkama se naziva mastopatija. Najčeće se javlja obostrano ili u jednoj dojci, može da bude od vrlo slabog intenziteta do vrlo jakog i neprijatnog, koji ženu onemogućava u svakodnevnim aktivnostima.-Takvi bolovi koji se javljaju neposredno pred menstrualni ciklus i prolaze nakon njega obično su izazvani blagim hormonskim disbalansom i ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Vrlo je važno istaći da je najveći strah u ovakvim stanjima pomisao "imam rak", ali u najvećem broju slučajeva "rak" ne boli  
objašnjava dr Vučaj-Ćirilović. 

Ona dodaje da postoje stanja u dojkama na koja treba da se obrati posebna pažnja: bolovi u sklopu mastitisa – upala tkiva dojki koja može da bude i u sklopu malignog oboljenja, nakon traume – udarca u dojku, bolovi u sklopu palpatorne promene u dojci, kao i kod upaljenih cista.

- Na sreću preko 90% promena u dojkama su u ovim slučajevima su dobroćudne, prate se i ne prelaze u rak. Kod žena kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza, uz nalaz ćelijske atipije, povećan je rizik za nastanak karcinoma dojke na 20% u sledećih 15 godina – kaže doktorka.

 

Sve što je važno znati o cistama

Jedna od najčešćih vrsta dobroćudnih izraslina su svakako ciste na dojkama. Pojavljuju se bez ikakvih simptoma, pa se otkriju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtevaju lečenje (punkcija ciste pod kontrolom UZ-evakuacija sadržaja i trenutni "nestanak" iste) .

-Tkivo dojke je veoma osetljivo na uticaj polnih hormona koje luče jajnici. Njihov nivo u reproduktivnom dobu varira u toku meseca. Kada neki delovi tkiva dojke ne uspeju da na odgovarajući način isprate hormonski disbalans, dolazi do poremećaja unutar njega i razvoja lokalnog otoka.- Delovi kanalića dojki bivaju prošireni i vezivno tkivo se taloži, šta na kraju rezultira pojavom "ploča" i "grudvi". Pomene na grudima su najčešće locirane ispod areole ili oko nje, kao i spoljašnjim gornjim kvadrantima dojke. Najčešće su bolne, a naročito su izražene pred menstruaciju –
pojašnjava dr Vučaj-Ćirilović.

Statistički podaci pokazuju da svaka četrnaesta žena ima taj problem, a u više od 50% slučajeva ciste se javljaju u većem broju i ukoliko nestanu javljaju se ponovo. Najveći broj žena ima ciste u reproduktivnom periodu, nakon 30 godina starosti, mada je moguća njihova pojava bilo kada tokom života. Veličina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

 

Lečenje i tretman 

Većina cista ne zahteva poseban tretman. Kada se jednom utvrdi njihovo postojanje, najčešće se samo prati njihov razvoj, redovnim kontrolnim pregledima – ultrazvučni pregled na svakih godinu dana i kod žena preko 40 godina mamografija na dve godine. U određenim indikacijama savetuje se i magnetno rezonanta mamografija (MR).- U slučajevima izraženih promena na ultrazvučnom pregledu,koja pored cista podrazumeva i postojanje izrazito nehomogene regije u određenom delu dojke, ponekad je potrebno da se uradi i biopsija te regije i u tom slučaju dobijamo najtačniju dijagnozu-patohistološku dijagnozu(PH).

Prema najnovijim preporukama promene kojenemaju ćelijsku atipiju prate se kombinacijom određenih pregleda (UZ, mamografija i MR mamografija), u određenom vremenskom periodu,po preporuci radiologa,dok se promene sa ćelijskom atipijom hiruški ekstirpiraju, navodi dr Vučaj Ćirilović.

 

Šta same možemo 

Iako je pojavu cista ponekad nemoguće sprečiti,najboljeg saveznika u preventivi i ublažavanju tegoba koje one mogu izazvati,kako kaže doktorka, imamo u promeni određenih životnih navika.

 


- Tu se prvenstveno misli na korigovanje navika u ishrani, te se ženama preporučuje ishrana bogata voćem i povrćem. Alkohol i napitke bogate kofeinom najbolje je zamenuti prirodnim čajevima, a veći unos vitamina C i E, vitamina B6, omega – 3 masnih kiselina može da pomogne ženama koje usled pojave cisti suočavaju sa neugodnim bolovima u dojkama. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao i nošenje čvrstih grudnjaka –
zaključuje prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović iz Specijalne ginekološke bolnice "Genesis".
 

Ciste mogu da se nađu u jednoj, ili u obe dojke. Evo simptoma koji ukazuju na njih:

• glatka, lako pokretljiva okrugla ili ovalna izraslina sa različitim ivicama (obično, mada ne uvek, ukazuje da je benigna)

• iscedak iz bradavice koji može biti bistar, žut, u boji slame ili tamno braon

• bol dojke ili osetljivost u području izrasline na dojci

• povećanje veličine ciste na grudima i osetljivost dojke neposredno pre menstruacije

• smanjenje veličine ciste na grudima i rešavanje drugih simptoma nakon menstruacije.

 


Mart je u "Genesisu" u znaku prevencije. 
Sve informacije o paketu pregleda koji je na akciji možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla ili lično u ulici Uroša Predića 4.


PR tekst

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja izmena trase autobusa elektrovojvodina novorođenčad horoskop uhapšen diler astrologija Novosadska racija bebe zdravlje isključenja struje Spens betanija JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje servisne informacije novi sad novosadsko porodilište isključenje vode zodijak raspored sahrana novi sad bez vode sahrane novi sad vlada srbije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop servisne informacije korona virus obeležavanje novosadske racije JGSP "Novi Sad"