REČ "GENESIS" STRUČNJAKA: Koje promene na dojkama treba da nas zabrinu

REČ "GENESIS" STRUČNJAKA: Koje promene na dojkama treba da nas zabrinu

Bol u dojkama oseća oko 66% žena, a češći je kod onih koje se bliže menopauzi. Međutim, iako je nekad to toliko nepodnošljivo i kod žena može da pobudi strah da je reč o raku, najčešće dijagnoza može da bude potpuno bezazlena.


Ipak, to ne znači da ne bi trebalo barem jednom u godinu dana da tražite od svog radiologa da vam uradi detaljan pregled grudi, ističe prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, radiolog i konsultant Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" Novi Sad.
 

Kada je bol važan signal 

- Bol u dojkama se naziva mastopatija. Najčeće se javlja obostrano ili u jednoj dojci, može da bude od vrlo slabog intenziteta do vrlo jakog i neprijatnog, koji ženu onemogućava u svakodnevnim aktivnostima.-Takvi bolovi koji se javljaju neposredno pred menstrualni ciklus i prolaze nakon njega obično su izazvani blagim hormonskim disbalansom i ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Vrlo je važno istaći da je najveći strah u ovakvim stanjima pomisao "imam rak", ali u najvećem broju slučajeva "rak" ne boli  
objašnjava dr Vučaj-Ćirilović. 

Ona dodaje da postoje stanja u dojkama na koja treba da se obrati posebna pažnja: bolovi u sklopu mastitisa – upala tkiva dojki koja može da bude i u sklopu malignog oboljenja, nakon traume – udarca u dojku, bolovi u sklopu palpatorne promene u dojci, kao i kod upaljenih cista.

- Na sreću preko 90% promena u dojkama su u ovim slučajevima su dobroćudne, prate se i ne prelaze u rak. Kod žena kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza, uz nalaz ćelijske atipije, povećan je rizik za nastanak karcinoma dojke na 20% u sledećih 15 godina – kaže doktorka.

 

Sve što je važno znati o cistama

Jedna od najčešćih vrsta dobroćudnih izraslina su svakako ciste na dojkama. Pojavljuju se bez ikakvih simptoma, pa se otkriju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtevaju lečenje (punkcija ciste pod kontrolom UZ-evakuacija sadržaja i trenutni "nestanak" iste) .

-Tkivo dojke je veoma osetljivo na uticaj polnih hormona koje luče jajnici. Njihov nivo u reproduktivnom dobu varira u toku meseca. Kada neki delovi tkiva dojke ne uspeju da na odgovarajući način isprate hormonski disbalans, dolazi do poremećaja unutar njega i razvoja lokalnog otoka.- Delovi kanalića dojki bivaju prošireni i vezivno tkivo se taloži, šta na kraju rezultira pojavom "ploča" i "grudvi". Pomene na grudima su najčešće locirane ispod areole ili oko nje, kao i spoljašnjim gornjim kvadrantima dojke. Najčešće su bolne, a naročito su izražene pred menstruaciju –
pojašnjava dr Vučaj-Ćirilović.

Statistički podaci pokazuju da svaka četrnaesta žena ima taj problem, a u više od 50% slučajeva ciste se javljaju u većem broju i ukoliko nestanu javljaju se ponovo. Najveći broj žena ima ciste u reproduktivnom periodu, nakon 30 godina starosti, mada je moguća njihova pojava bilo kada tokom života. Veličina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

 

Lečenje i tretman 

Većina cista ne zahteva poseban tretman. Kada se jednom utvrdi njihovo postojanje, najčešće se samo prati njihov razvoj, redovnim kontrolnim pregledima – ultrazvučni pregled na svakih godinu dana i kod žena preko 40 godina mamografija na dve godine. U određenim indikacijama savetuje se i magnetno rezonanta mamografija (MR).- U slučajevima izraženih promena na ultrazvučnom pregledu,koja pored cista podrazumeva i postojanje izrazito nehomogene regije u određenom delu dojke, ponekad je potrebno da se uradi i biopsija te regije i u tom slučaju dobijamo najtačniju dijagnozu-patohistološku dijagnozu(PH).

Prema najnovijim preporukama promene kojenemaju ćelijsku atipiju prate se kombinacijom određenih pregleda (UZ, mamografija i MR mamografija), u određenom vremenskom periodu,po preporuci radiologa,dok se promene sa ćelijskom atipijom hiruški ekstirpiraju, navodi dr Vučaj Ćirilović.

 

Šta same možemo 

Iako je pojavu cista ponekad nemoguće sprečiti,najboljeg saveznika u preventivi i ublažavanju tegoba koje one mogu izazvati,kako kaže doktorka, imamo u promeni određenih životnih navika.

 


- Tu se prvenstveno misli na korigovanje navika u ishrani, te se ženama preporučuje ishrana bogata voćem i povrćem. Alkohol i napitke bogate kofeinom najbolje je zamenuti prirodnim čajevima, a veći unos vitamina C i E, vitamina B6, omega – 3 masnih kiselina može da pomogne ženama koje usled pojave cisti suočavaju sa neugodnim bolovima u dojkama. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao i nošenje čvrstih grudnjaka –
zaključuje prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović iz Specijalne ginekološke bolnice "Genesis".
 

Ciste mogu da se nađu u jednoj, ili u obe dojke. Evo simptoma koji ukazuju na njih:

• glatka, lako pokretljiva okrugla ili ovalna izraslina sa različitim ivicama (obično, mada ne uvek, ukazuje da je benigna)

• iscedak iz bradavice koji može biti bistar, žut, u boji slame ili tamno braon

• bol dojke ili osetljivost u području izrasline na dojci

• povećanje veličine ciste na grudima i osetljivost dojke neposredno pre menstruacije

• smanjenje veličine ciste na grudima i rešavanje drugih simptoma nakon menstruacije.

 


Mart je u "Genesisu" u znaku prevencije. 
Sve informacije o paketu pregleda koji je na akciji možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla ili lično u ulici Uroša Predića 4.


PR tekst

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milica

  pre 1344 dana i 17 sati

  Dobar dan, danas oko 16:30 sam izašla malo napolje da se poigram sa mojim psom, u jednom trenutku je skočio na mene i ja sam pala i udarila se ispod dojki, da napomenem da je padala kiša i da sam bila u nekim papučama, pa sam se verovatno okliznula, u trenutku udarca je zabolelo,međutim sada nema bolova,niti oteklina,ali sam se malo uplašila jer mi se to prvi put desilo, molim Vas recite mi da li je ozbiljno i da li da se javim lekaru. Pozdrav i hvala Vam unapred!

  Oceni komentar:
  0
  2
 • @Milica

  pre 1344 dana i 15 sati

  Nisam lekar, ali rado bih vam pomogao.
  Mogu da opipam, imam iskustva.

  Oceni komentar:
  2
  0