REČ STRUČNJAKA: Bol u leđima i kako se nositi s njim

REČ STRUČNJAKA: Bol u leđima i kako se nositi s njim

Bol u leđima predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Može se javiti u bilo kom delu leđa, ali najčešće je prisutan u lumbalnom delu kičme i vratu. Svaka druga osoba u nekom periodu svog života oseti bol u leđima. Dugotrajno stajanje i sedenje su samo jedan od mnogih faktora rizika za nastanak bola.

Po rečima Nikole Jevtića, diplomiranog kineziterapeuta i regionalnog  Šrot (Schroth) instruktora iz novosadskog Scolio Centra”, ne može se reći da je bol direktno povezana sa profesijom kojom se osoba bavi, ali se  kod nekih češće javlja – to su programeri, nastavnici, ekonomisti, zubari, vozači, građevinski radnici i tako dalje. 

- Bol u leđima utiče na sve aspekte života i može se reći da u velikoj meri utiče na sam kvalitet života. Više faktora dovodi do pojave bola i oni definišu sam osećaj bola. On može biti posledica preopterećenja kičme, gde usled nepravilnog podizanja teškog tereta ili velikog ponavljanja pokreta savijanja i opružanja kičme, vrši se pritisak na međupršljenski disk prilikom čega dolazi do njegovog oštećenja, takođe može nastati kao posledica reumatskih procesa na samim zglobovima kičme. Njegova pojava nam govori da izdržljivost i snaga naših mišića nisu u skladu sa tempom i zahtevima koje nam svakodnevni život nameće. Skoro uvek je povezan i sa lošim držanjem kičme, jer takvo držanje dovodi do neadekvatne raspodele opterećenja što kasnije rezultira preopterećenjem međupršljenskih zglobova, zglobnih tela (diskova) kao i tetiva i ligamenata koji okružuju kičmu. Loše držanje samo po sebi ne mora dovesti do bola u leđima ali ono svakako doprinosi toj pojavi – kaže Jevtić.


Preopterećenje kičme, kako je naglasio, dovodi do mikrotrauma samih zglobova, mišića i diska što se vremenom akumulira i stvara sve veći problem – hronični bol.

 - Obrazac javljanja ovakvog bola se najčešće odlikuje time što osoba nakon neadekvatno izvedenog pokreta doživi osećaj oštrog bola koji parališe, slabost svojh leđa i nogu. Bol se u narednih nekoliko dana postepeno smanjuje, postaje tup, takođe može da menja svoju lokaciju (spušta se niz nogu). Česta pojava ovakvih bolova, jednom u par nedelja, rezultira pojavom hroničnog bola. Hronična faza bola u leđima se odlikuje manjim intenzitetom bola i izraženom slabošću mišića, sa neprijatnim senzacijama u nogama, trnjenje stopala ili dela stopala, osećaj vreline lista ili zadnje loži butine. Osobe koje pate od ovakvih tegoba imaju nelagodnost u ispunjavanju svakodnevnih obaveza, prilikom ustajanja, umivanja, obuvanja, podizanja tereta javlja se bol koja ih ograničava – kaže Nikola za naš portal.


Upotreba medikamenata u terapiji ovakvog bola je, po njegovim rečima, opštepoznata ali ona dovodi samo do otklanjanja istog, ne i do uzroka njegovog nastanka. Vežbe su jedino pravo rešenje koje dovodi do kompletnog otklanjanja bola na duge staze.

- Danas postoji dosta programa vežbi koje se bave otklanjanjem bola u leđima. Najefikasniji i najpoznatiji takav program su vežbe Dr Stuarta McGilla. Dr McGill je profesor sa Univerziteta Voterlu (Waterloo) u Kanadi i bavi se proučavanjem bola u leđima već 40 godina. On je svetski priznat stručnjak za bol u leđima koji iza sebe ima više knjiga i preko 240 publikovanih članaka na temu bola u leđima. Njegova istraživanja su fundamentalno promenila način posmatranja bola u leđima i razbila su mnoge mitove vezane za isti – kaže naš sagovornik. Filozofija njegovog programa je, kako je pojasnio, takva da terapeut pre svega treba da se detaljno upozna sa svim aspektima života i faktorima koji dovode do pojave bola kod osobe. Nakon toga se radi na formiranju individualnog programa koji za cilj ima neutralisanje bola i tegoba koje on donosi.- Program njegovih vežbi koji sprovodimo u "Scolio Centru" se bazira na sličnim principima kao i Šrot metoda, pre svega na repozicioniranju kičme u fiziološki najispravniji položaj i jačanju mišića stabilizatora kičme kao i povećanje njihove izdržljivosti. Sama izdržljivost ovih mišića je mnogo važnija od njihove snage jer su te mišićne grupe aktivne čitavog dana pri svim aktivnostima koje obavljamo. Vežbe se sprovode svakodnevno u dužem vremenskom periodu jer je to jedina garancija da se bol nakon određenog vremena neće vratiti –
pojasnio je Nikola.

Kroz ovaj program vežbi se, kako kaže naš sagovornik, aktivira celo telo u onim šemama pokreta koji su najpovoljniji za kičmu što dovodi do jačanja svih značajnih mišićnih grupa u telu, a i samo telo usvaja te nove šeme pokreta koje dovode do prevencije pojave bola u budućnosti.

- Mnogima priroda posla nameće dugotrajno sedenje, stajanje, nepravilno držanje, na šta se ne može puno uticati ali jačanjem stabilizatora kičme i pored faktora rizika koje profesija nameće može se sprečiti ili otkloniti već postojeća bol – zaključio je naš sagovornik.

PR tekst

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan