REČ STRUČNJAKA: Generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece

REČ STRUČNJAKA: Generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece

Ekspertkinja za medije i rodna pitanja Snježana Milivojević ocenila je danas u Novom Sadu da su generacije roditelja u Srbiji liberalnije od generacija dece.

Snježana Milivojević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ocenila je na predstavljanju Globalnog medijskog monitoring projekta 2015, pod nazivom "Ko pravi vesti", da su "populisti samo vrh ledenog brega", kao i da odgovornost za loš položaj žena u javnosti "snose i liberalne snage".

- Retradicionalizacija i rast konzervativizma i ekstremizma, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, veoma loše utiču na položaj žena, a strašno je to što su generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece – kazala je Milivojević.

Ona je navela da je istraživanje, sprovedeno u 114 zemalja, potvrdilo da je svet vesti "muški svet koji kreiraju žene".

- Deluje neobično to što su značajne evropske političarke uglavnom iz konzervativnih stranaka, ali to je jednostavno objasniti: uspešne političarke su one koje pruže uveravanja da neće poremetiti konzervativni odnos snaga – rekla je Milivojević.

Po njenim rečima, žene su u medijima u Srbiji zastupljene uglavnom kao slučajne prolaznice, laici ili predstavnice glasa javnosti, a najmanje kao ekspertkinje.

Ona je ocenila da je u digitalnom okruženju mizoginija dobila nove oblike, a društvene mreže su postale ekstremno neprijateljsko okruženje za novinarke i žene uopšte.

- Iako su na meti mnogi, novinarke se uglavnom napadaju zbog toga što su žene, a muškarci nikada zbog toga što su muškarci – navela je Milivojević.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod bez struje novosađani betanija Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad horoskop tajne horoskopa isključenje vode bebe Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskopski znaci vremenska prognoza novi sad vojvodina ns seme isključenja struje istraživanje JKP Vodovod i kanalizacija Spens prognoza vremena jkp novosadska toplana novi sad bez vode zdravlje