REČ STRUČNJAKA: Generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece

REČ STRUČNJAKA: Generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece

Ekspertkinja za medije i rodna pitanja Snježana Milivojević ocenila je danas u Novom Sadu da su generacije roditelja u Srbiji liberalnije od generacija dece.

Snježana Milivojević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ocenila je na predstavljanju Globalnog medijskog monitoring projekta 2015, pod nazivom "Ko pravi vesti", da su "populisti samo vrh ledenog brega", kao i da odgovornost za loš položaj žena u javnosti "snose i liberalne snage".

- Retradicionalizacija i rast konzervativizma i ekstremizma, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, veoma loše utiču na položaj žena, a strašno je to što su generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece – kazala je Milivojević.

Ona je navela da je istraživanje, sprovedeno u 114 zemalja, potvrdilo da je svet vesti "muški svet koji kreiraju žene".

- Deluje neobično to što su značajne evropske političarke uglavnom iz konzervativnih stranaka, ali to je jednostavno objasniti: uspešne političarke su one koje pruže uveravanja da neće poremetiti konzervativni odnos snaga – rekla je Milivojević.

Po njenim rečima, žene su u medijima u Srbiji zastupljene uglavnom kao slučajne prolaznice, laici ili predstavnice glasa javnosti, a najmanje kao ekspertkinje.

Ona je ocenila da je u digitalnom okruženju mizoginija dobila nove oblike, a društvene mreže su postale ekstremno neprijateljsko okruženje za novinarke i žene uopšte.

- Iako su na meti mnogi, novinarke se uglavnom napadaju zbog toga što su žene, a muškarci nikada zbog toga što su muškarci – navela je Milivojević.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan