REČ STRUČNJAKA: Na kafi se naseljavaju gljivice koje luče aflatoksin

REČ STRUČNJAKA: Na kafi se naseljavaju gljivice koje luče aflatoksin

Obična, nes, espreso, s mlekom ili bez njega... Ne zna se koja je gora po zdravlje, kaže za Lenu prim. dr med. Petar Borović, lekar specijalista.

Uz kaficu se budimo, družimo s prijateljima, vodimo najvažnije razgovore i rešavamo "svetske" probleme. Mnogi njom leče mamurluk, a ima i onih kojima je neophodno da je popiju između obroka. Ovaj omiljeni napitak mnogih posle ovog teksta nekima može postati omražen, što i nije tako loše.

- Pošto raste u tropima, na kafi se naseljavaju gljivice koje luče aflatoksin, koji može izazivati rak. Drugi problem je nagli pad prinosa kafe, pa cela Evropa danas pije kafu iz magacina, koja je stajala 20-30 godina! Možete misliti šta se dogodilo s tih hiljadu tona kafe, gljivice su se naglo razmnožavale, lučile su toksine koje nikakva hemija, pa ni kuvanje, ne može da ubije. Plašimo se da ćemo u celom svetu u narednih deset godina upravo imati veliki rast broja obolelih od raka jetre - smatra prim. dr Petar Borović i dodaje:

- Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Isto se dešava i s kafom. Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. Godinama trgovci kafom nisu želeli da se to zna, sve do pre petnaestak dana, kada je intervenisao sudija Elihu Berle iz Kalifornije i primorao prodavce kafe da na kesice stave javno upozorenje o njenoj štetnosti - ističe prim. dr Petar Borović.

Pojačava dejstvo otrova

- Kofein je otrovna biljna baza koja je istovremeno i pesticid i insekticid, nije kancerogen, ali nije za ljudsku upotrebu. Na primer, kad želimo da napravimo otrov za pacove - mišomor, to mora da se radi pažljivo jer su oni izuzetno pametni. Na standardnu, primamljivu kombinaciju za pacove - 98 odsto dobre hrane i dva odsto otrova, ako ne dodamo kofein, oni će preživeti. Međutim, kad u tih dva odsto otrova ubacite i kofein, on pojačava dejstvo i pacov umire - objašnjava doktor i dodaje:

- Zato pušači imaju tu potrebu, oni na svaka dva-tri sata kažu: "Skuvajte mi kaficu", i onda je popiju da bi pojačali dejstvo nikotina. Žene koje piju kafu, a naročito ako pri tom i puše, dva do četiri puta češće dobijaju rak bubrega, mokraćne bešike ili grlića materice. Prema podacima s Univerziteta Kolumbija, oštećenja u telu nastaju kad se u toku dana unese više od 20 mg kofeina. Jedna mala šoljica kafe ima 80-120 mg a jedna nes kafa 145 mg - kaže dr Borović.

Više o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan